Студентският отбор на България, който се готви за Универсиада, за втори пореден път разби младежката национална формация, този път с 99:72 в контрола, играна в Правец. Университетската селекция, водена от Константин Папазов, започва участието си на студентските игри в Сърбия на 3 юли, но ще пътува за тържественото откриване на 1 юли.

Младежите на Иван Чолаков пък ще продължат да тренират за Европейското първенство в тази възраст, Дивизия Б, което ще се проведе в Македония. За да си върнат позицията в елитната група обаче, младите баскетболисти ще трябва да хвърлят още доста сили в следващите две седмици. Успехите в приятелските срещи с Израел вдъхнаха самочувствие на националите до 20 години, но сега двете тежки поражения само могат да им бъдат от полза преди шампионата, в който стартират на 16 юли.

След като в събота студентският отбор се наложи в първата контрола с 22 точки, днес увеличи разликата с още и спечели с 99:72. Младежите излязоха мобилизирани за реванш, и се държаха много добре през първата четвърт на мача. В първите близо пет минути от двубоя именно те превъзхождаха, не и без помощта на грешките в противниковия отбор. Тити Папазов обаче бързо реагира и стегна редиците на своя състав, който с вече по-добра игра успя да поведе и да натрупа двуцифрена преднина в средата на втората част.

Оттук до края младежите бяха непрекъснато догонващи на паркета, като продължително време поддържаха изоставането си само на шест точки. След 25 минути игра университетският отбор се зае да приключи интригата, и до финала позволи авансът му да падне най-малко до девет точки. Изобилстваха техническите грешки в играта на младежите, които така и не им позволиха да разкрият потенциала си. Заключителната четвърт бе най-слабата за момчетата на Иван Чолаков и Петко Делев, които продължиха да бъркат прекалено много, и логично се стигна до крайните 27 точки разлика.

Силната си форма отново показа Христо Николов, който остана на две асистенции от дабъл-дабъл и записа 18 точки и осем завършващи подавания, плюс пет борби и четири откраднати топки за 22 минути игра. Гларуса пропусна само веднъж при стрелбата си, и не вкара един-единствен от петте си наказателни удари.

Добро включване направи и Асен Великов, с 14 точки, четири борби, четири откраднати топки и три асистенции. Отлични изяви имаше и Николай Върбанов, който за 20 минути реализира 13 точки и овладя шест борби. 12 точки вкара Иван Лилов, а 11 добави Павел Иванов.

Младежите тотално отстъпиха в борбата под коша, където хванаха само 20 топки, само пет в нападение, което ясно показа липсата на типичен център в състава. Грешките – 27 – също бяха доста повече от желаното от треньорите. Единствен с двуцифрен актив завърши Божидар Аврамов, но половината от десетте му точки бяха от фаул, а гардът направи цели седем грешки.

По девет точки реализираха Симеон Илиев и завърналият се след боледуване Александър Янев, който хвана и четири борби. Динко Маршавелски все още не е на разположение на тима, но в състава се включи за първа контрола Васил Кьосев. Двубоят обаче пропусна Тихомир Желев, който се представи доста силно в първите две контроли на младежите, в групата не бе и Димитър Маринчешки.

Треньорите Чолаков и Делев пуснаха в игра всичките си състезатели, и обнадеждаващото е, че 11 от тях успяха да се разпишат. Същото важи и за момчетата на Тити Папазов, като всички 12 играха и вкараха в коша на противника.