Българският национален отбор по баскетбол постигна втора поредна победа в квалификациите за Евробаскет 2009. Пини Гершон и компания се наложиха като гости над Финландия с убедителното 90:68. „Трикольорите” вече са едноличен лидер в класирането в група А след втория кръг, но Сърбия е с мач по-малко.

Представянето на националите в Хелзинки показа наистина страхотен прогрес в състава ни и определено въдхва сериозни надежди за заемането на едно от първите две места в групата. Лидерската позиция директно класира за финалите в Полша, а вторият в подреждането играе допълнителна квалификация.

Резултатът в другия мач от нашата група, игран днес Унгария – Италия 68:64, също е благоприятен за българския отбор, тъй като той се наложи през седмицата над унгарците. Италианците пък вече са с две поражения, след като в сряда отстъпиха на Сърбия.

Двубоят във „Вантаа Арина” премина под доминацията на България. Изключителен мач изигра капитанът Тодор Стойков, който уверено поведе съотборниците си към успеха.

Още от началото българите дръпнаха в резултата и постепенно увеличаваха преднината си, за да достигне тя 15 точки в средата на втората част. Липсата на концентрация и няколко поредни грешки обаче позволиха на домакините да се върнат в мача точно преди почивката. Двата тима се оттеглиха след 20 минути с едва пет точки разлика 34:39 в полза на България.

През второто полувреме нашите момчета стъпиха здраво на земята, и нито за момент не паднаха под девет точки аванс. Съвсем сигурен в силите си, българският отбор трупаше актив и напълно логично се стигна до огромната разлика в края, напълно съотвестваща на разликата в класите на двата състава.

България показа чудесна успеваемост в стрелбата си – 61.4% от средно разстояние и 42.8% от тройката. Тимът ни почти не трепваше от наказателната линия, но нашите баскетболисти изпълниха само 11 удара, за разлика от 23-те, присъдени на домакините.

Тодор Стойков реализира 28 точки, към които добави четири борби и две откраднати топки. Капитанът вкара 9 от 11 за две точки и три тройки. С 24 точки за 24 минути се отчете и Деян Иванов, който овладя и седем борби. С 12 точки завърши Филип Виденов, плюс шест борби и пет асистенции. Ибрахим Джаабер завърши с 10 точки, седем борби и три асистенции.

За Финландия Хано Мотола реализира най-много - 21 точки.

Следващият мач на България е на 30 август от 18 часа в зала „Универсиада”, а успех над Италия със сигурност ще покачи сериозно шансовете на отбора, воден от Пини Гершон, за класиране на Евробаскет 2009.