Баскетболният ни шампион ЛукОйл Академик заслужи за 9-ти път отличието за Номер 1 на месеца, като отнесе приза за декември. „Студентите” изпревариха в гласуването на спортните журналисти футболните отбори на ЦСКА и Славия, а капитанът Тодор Стойков взе специалната купа подготвена от Пресклуб България. Сръбският наставник Желко Лукаич пък бе награден за най-добър треньор за декември.

„Причина, че загубихме от Бенетон бе в нас самите. Наистина ме е яд, защото загубихме. Гледаме напред и дано в следващите два мача победим. Нека първо да изпълним програма минимум и да се класираме за следващата фаза. Важно е да спечелим в някой от по-интересните месеци, но резултатите показват, че заслужено взимаме наградата. Мислех си наистина, че след Нова година започваме със загуба, но дано тази да е последната за месеца. Все пак Бенетон е име и самата им настройка беше по-различна”, коментира баскетболистът Тодор Стойков, а по повод предстоящия мач за купа УЛЕБ в Украйна сподели: „Сигурно Киев е победим като домакин. Те вече се класираха и дано да ни подценят. Който каже, че не прави сметки, просто ще излъже. Една победа ни класира в следващата фаза. Трябва да се класираме, за да затвърдим старите позиции и да играем европейски мачове.”

Тодор Стойков завърши разговора с журналистите в отлично настроение: „Не гледам на никой в работата, а да си върша професионално моята, а за Пини още не са ме поканили като никакъв, но се радвам, че той ще дойде тук и ще отидем да го гледаме в залата.”

Сърбинът Желко Лукаич за първи път откакто работи у нас получава подобна награда и изпревари Стойчо Младенов и Стевица Кузмановски: „Благодаря за признанието, защото то ме мотивира много. За мен значи много, че то идва от спортните журналисти. Благодаря и на играчите си и им желая много здраве и концентрация, за да вървим само напред и да представяме добре българския баскетбол. Всички ни пожелават финал, но за него трябва много работа, а винаги първият мач е най-важен. Докато имаме шансове, ще ги гоним.”

На въпрос дали смята, че помага на българския баскетбол, каквито намерения е афиширал при пристигането си Лукаич каза: „Резерви има във футбола, а не в баскетбола. Ритъма при нас е страховит, а дали българският баскетбол печели нещо от мен, това ще покажат анализите. Не бягам от критики и от отговорност. Не съм дошъл случайно в ЛукОйл Академик, а като казвам, че помагам на българския баскетбол, аз помагам на ЛукОйл. Да не говорим за проблемите, които има в момента българския баскетбол и това, че няма добри условия. Истина е, че българските деца имат страхотен талант за спорт.”