Капитанът на националния ни тим по баскетбол и ЛукОйл Академик Тодор Стойков бе категоричен, че основната и най-голяма цел на шампиона този сезон ще е успех в турнира за купа УЛЕБ. Стойков и съотборниците му се прибраха по-рано днес от Кипър, където изиграха три контроли срещу Олимпиакос, Керавнос и Арис.

„Можем да разделим подготовката на два етапа –тренировките в Правец и после контролите. Мисля, че отборът е подготвен доста добре, но е ясно, че липсват още двама човека. Като цяло обаче тимът е добре, въпреки че тази оценка трябва да я даде треньора. Играхме контроли срещу силни съперници, а това че загубихме може би бе в подходящ момент, за да направим реална оценка на състоянието си”, коментира Тодор Стойков два дни преди първия мач на „студентите” от вътрешния шампионат срещу ЦСКА в София.

„Може и да е добре, че има време до старта на купа УЛЕБ, защото е сигурно, че новите попълнения идват именно, за да направим нещо в Европа. С класа сме над другите в България и не виждам причина да не вземем отново титлата и Купата, но първата ни и основна цел си остава УЛЕБ. Мачовете в българското първенство не са мерило за състоянието ни, но например срещу Олимпиакос видяхме на какво дередже сме. Истината е, че сме далече от европейските грандове, както и другите отбори в България са далече от нас”, каза още баскетболистът.

Стойков сподели още, че все пак едно подценяване срещу някой от съперниците у нас може да доведе до заплаха, но сякаш другите се примиряват с превъзходството на ЛукОйл Академик: „Това не е правилно да се мисли за по-малка загуба. Надявам се на по голяма конкуренция, защото всеки тим си има стойности. И Спартак Плевен и Черно море, като и Левски и ЦСКА. Всеки трябва да се бори.”

Най-добрият ни баскетболист в последните години сподели и впечатленията си от работата с новия треньор на клуба му Желко Лукаич: „Той е треньор, който има повече успехи от играчите, а това носи авторитет. Определено е добро попълнение за всички, а това води до израстване, но все пак за треньора говорят резултатите, така че дано постигнем такива с ЛукОйл.”

Не на последно място капитанът на националите Тодор Стойков коментира и възможността известният специалист Пини Гершон да води България следващото лято: „Видяхме се на контролата с Олимпиакос и се поздравихме с усмивка. Даже играчи от гръцкия тим, които струват милиони ме питаха дали наистина това може да се случи, а аз казах, че знам същото като тях от публикациите в медиите. Много ще е хубаво за всички в България, въпреки че не съм оптимист, защото Гершон е скъпо платен специалист и има клубни отбори, които са заинтересувани от него. Но, ако стане всички у нас ще спечелят и спорта като цяло също. Бих се радвал тези, които преговарят да успеят да го убедят за води България.”

Пожелавам си този сезон да постигнем по-добър резултат с ЛукОйл в УЛЕБ от миналата година. Да сме здрави и залата да е пълна. Феновете ще видят, че селекцията е добра, остава да има и резултати. Ще видят тима с ново лице, с нови играчи и някои стари. Пожелавам успех на всички отбори в шампионата и по-малко контузии, както и повече радост за феновете на баскетбола.”