Капитанът на Лукойл Академик Тодор Стойков вече е едноличен лидер в класацията за най-добри подавачи в турнира за Купа УЛЕБ. Българският национал е направил най-много асистенции в цялата история на втората по сила надпревара в Европа – 165 в 58 мача.

„Тодор Стойков от Лукойл Академик се утвърди като един от най-добрите офанзивни играчи в историята на Купа УЛЕБ,” пише в прессъобщението от организаторите на турнира.

По този начин Стойков вече е лидер за всички времена по два показателя – най-много отбелязани точки и най-много асистенции. Днес крилото направи един завършващ пас при победата на Академик като гост на Вентспилс, но той бе достатъчен, за да задмине бившия си съотборник Ламонт Джоунс, който до момента оглавяваше подреждането. И Джоунс, и Стойков са играли в евротурнира единствено с екипа на Лукойл Академик.

Асистенцията, която направи Стойков тази вечер, завърши с тройка на Ристе Стефанов.

Водачеството на Тодор Стойков трудно ще бъде оспорено в скоро време, тъй като нито един от следващите го четирима, не играе в Купа УЛЕБ този сезон. Ламонт Джоунс има 164 асистенции, Деян Томашевич – 144, Роел Муурс – 140, а Карлес Марко – 138.