Надявам се повече кметове и общинските съвети да обърнат по-сериозно внимание на спорта за хора с увреждания, защото те имат нужда от нашата подкрепа. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който връчи нови спортни колички на играчите от клуба по баскетбол на колички „София - Балкан”.

Осигуряването на спортните съоръжения е част от проект на Българска федерация  баскетбол по новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания”, който ММС финансира със 100 000 лв.

С тях са закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната „София – Балкан“, БК „Варна 2010“ и БК Джавелин (Бургас), като са заделени средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор. По проекта БФБаскетбол получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за четирима треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи.

източник: ММС- Пресцентър

„Вярвам, че това са най-добре инвестираните средства на министерството за развитие на спорта за хора с увреждания. Смятам, че нашето общество е в дълг към тях. Прекалено много финанси и внимание отделяхме върху печеленето на медали от международни състезания. Трябва да направим спортните съоръжения и спорта достъпен за възможно най-много хора с увреждания, защото той може да им даде допълнително сили и да кали харктерите им, тъй като живеят в много сериозни затруднения. Медалите са важни, но не на всяка цена. Параолимпийската асоциация и всички федерации, които развиват спорт за хора с увреждания трябва да знаят, че ще получат държавна подкрепа, ако работят за осигуряване на възможност на повече хора да спортуват. Благодаря на общините, които помагат като Варна и Бургас и нека останалите градове да се чустват мотивирани да създават отбори за хора с увреждания. Те ще получат нашата подкрепа”, заяви Красен Кралев.

източник: ММС- Пресцентър

Капитанът на БК „София-Балкан” Борис Томов заяви, че той и неговите съотборници не са вярвали, че ще получат толкова сериозна държавна помощ.

„В момента са купени колички за цяла България и има средства за още 5 колички, което е невероятно и ще позволи създаването на още един отбор. Това е много важно за нас, защото само за 1 година имаме 4 нови момчета, които вече имат нови колички, направени специално за тях. Това ще ни позволи да използваме старите за развитие на женския ни отбор”, заяви Борис Томов.

източник: ММС- Пресцентър

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и председателят на Националната баскетболна лига Константин Папазов също благодариха на министър Кралев за оказаната подкрепа.

С новата „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания” се увеличават средствата и коренно се променя философията за финансиране на спортистите с увреждания. До сега федерациите, развиващи съответния спорт за хора в неравностойно положение не бяха подпомагани, но от 2016 г. вече получават директно финансиране за тази си дейност. 

Общата стойност на програмата е 1 420 000 лв., което е с 234 014 лв. повече в сравнение с 2015 г., когато цялостното финансиране на спорта за хора с увреждания бе в размер на 1 185 986 лв.

По нея за пръв път средства получават още Българска федерация по гребане - 100 000 лв., Българска федерация по канадска борба - 100 000 лв. и Българска федерация по конен спорт - 40 000 лв.