Ръководството на баскетболната ни федерация ще настоява пред ФИБА-Европа за спиране на правата на двама от натурализираните американци, играли за националния ни тим. Ибрахим Джабер и Ърл Роуланд не се отзоваха на поканите от българска страна да се появят за старта на подготовката за европейските квалификации и босовете на родната централа започват следващата седмица процедурата във ФИБА-Европа за евентуално наказание. „Ще направим мотивирано искане до ФИБА-Европа да им бъдат спрени правата. Двамата са поканени и са предупредени, че започваме процедура да им бъдат спрени състезателните права”, сподели изпълнителният директор на федерацията Георги Глушков.

На въпрос има ли въобще официален контакт с двамата американци Глушков каза: „Положението е много особено с Иби, защото всички, които са се представяли за мениджъри на Джабер казват, че вече не са негови мениджъри. Неговият по-голям брат му е станал мениджър. Контактуваме с него само с имейли. Той отказа да се срещне с нас, когато с г-н Михов бяхме в Италия при Деян Иванов, тъй като имал само два почивни дни с тима на Лотоматика Рим преди плейофите в шампионата.”

Решение на европейската централа може да се очаква чак след 3-4 месеца. Българската федерация вече се е сблъсквала с пободен казус, след като първият американец, който игра за страната ни официални мачове в допълнителните евроквалификации през 2007-ма година Родерик Блекни не се отзова през 2008-ма. ФИБА-Европа тогава отсъди в полза на България и Блекни отнесе глоба, за да може да играе за клуба си.

Нашумялата в последните години натурализация на американски баскетболисти някои, от които въобще не играят в официални състезания за националния ни отбор и дали това не се превръща в търговия с български паспорти бе широко дискутирана, а президентът на федерацията Михаил Михов коментира: „Това са качествени състезатели и се надявам да останат в отбора до края на периода 2016-та година. Натурализацията е практика в цяла Европа, но аз се надявам да натурализираме играчи под 16 години, за да могат да имат реални български права.”

Провокиран от въпрос дали, ако не изпълни обещанията, които е дал в началото на мандата си начело на родната централа, ще си подаде оставката Михов заяви, че има намерение да остане още един мандат като президент на баскетболната ни федерация.