Спартак Плевен се наложи без особени проблеми над втородивизионния варненски Алвина с 98:74 в първата среща от първия кръг за Купата на България. Момчетата на Дарин Великов си осигуриха солиден аванс преди реванша, който е следващия понеделник, а Спартак е домакин. Крайният победител ще срещне Лукойл Академик в следващата фаза.

Въпреки разликата в края на мача, той не премина без екшън събития на паркета, включително и близо едночасово прекъсване. Причина за дългата пауза стана забивка на крилото на домакините Галин Рангелов, след която рингът остана изкривен и се наложи да бъде сменен.

След разочарованието, което преживя двубоя срещу елитния Черно море в сряда, загуба със 70:80, този път Спартак излезе решен да не си тръгва капо от Варна. Плевенчани започнаха силно, но позволиха на Алвина да се върне в мача и дори да поведе за кратко в началото на втората част. До почивката обаче Хрисимир Димитров и компания съумяха да възстановят аванса си и се оттеглиха на полувремето със седем точки напред.

Третата част отново логично тръгна по-добре за Спартак, което очевидно раздразни един от най-опитните играчи на терена. Центърът на Алвина Николай Балев не сдържа нервите си и удари с топка един от съдиите на срещата, но се отърва само с техническо нарушение. Заключителната четвърт премина вече с яснота кой ще е крайният победител и без особен ритъм на игра, като плевенчани само увеличиха още малко преднината си до крайното 98:74 точки.

Ники Балев бе най-резултатен за Алвина срещу бившия си тим Спартак Плевен. Центърът завърши с 23 точки и 13 борби. Титуляр срещу плевенчани излезе и друг някогашен баскетболист на тима – Петър Петров. Добре като резерва се включи за варненския отбор и Борис Стоянов с 12 точки, пет борби и пет асистенции.

Наставникът на гостите Дарин Великов определено може да е доволен от своите резерви в този двубой. Четирима от тях отбелязаха 14 и повече точки, както и Хриси Димитров, който стартира мача. Най-резултатен бе Саша Топчов с 21 точки, Цецо Острев добави 19, Владимир Йоич се отчете със 17, а по 14 вкараха Димитров и Тодор Тодоров.

Впечатление направи отсъствието на топстрелеца на Спартак Илия Станков, както и на американския гард Мелвин Абрамс.

Останалите срещи от първия кръг в турнира за Купата на България ще се играят на 10 март, всичките от 17:30 часа. Двойките са: Черноморец – Рилски спортист, Дунав 2007 – Ямбол, Видабаскет – Черно море, Сливен – ЦСКА.