Лукойл Академик продължава без загуба в Национална баскетболна лига, след успех днес над Спартак Плевен като гост с 91:83. „Студентите” сами направиха задачата си тежка през второто полувреме, когато изпуснаха инициативата и за десетина минути бяха догонващи в резултата. В отсъствието на своя лидер Хрисимир Димитров, Спартак имаше своя шанс да изненада шампионите, но не издържа и направи доста грешки и пропуски в решителния последен етап от двубоя.

Момчетата на Дарин Великов поведоха с първия кош в мача, но след това Лукойл тотално доминираше на паркета в зала „Балканстрой”, и кош след кош нещата вървяха към разгром над Спартак. След като четири минути плевенчани не успяха да отбележат точка, авансът на „студените” скочи до 19 точки при 25:6 в тяхна полза, а след първата част резултатът бе 27:11 за гостите. Силни начални минути за Лукойл записаха Ърнест Браун и Айзък Уелс, като Чавдар Костов също имаше отлични изяви.

Втората четвърт бе относително равностойна, и двата отбора се редуваха, да вкарват, или да пропускат. В крайна сметка преднината на Лукойл се въртеше около 12-13 точки, и тя се задържа такава до полувремето, което дойде при 44:31 в полза на Георги Младенов и баскетболистите му.

Академик продължи да поддържа аванса си двуцифрен с лекота и след почивката, но в средата на третата част стартира обратът на Спартак. Домакините само за четири минути не само стопиха изоставането си, но успяха и да поведат. Те влязоха в серия от 18:6, като Роб Престън избухна от тройката, Александър Дяковски също бе точен от далеч, а Джо Кенърли бе господар под коша. След половин час игра, плевенчани водеха вече в резултата, макар и само с 64:62. Само третата четвърт завърши 33:18, благодарение и на успешната зонова защита, която приложиха момчетата на Дарин Великов. 

Последната част стартира отново с кош на Кенърли, но Христо Николов отговори мигновено с тройка. Американският център на Спартак пак се разписа, и в един момент даде преднина на своите от четири точки. Това обаче трая твърде кратко, и нова тройка, този път на Чавдар Костов, изравни до 68:68. Последва равенство, 71:71, след това размяна на водачеството, преди Лукойл да поведе със 75:74, пет минути преди сирената. При последното равенство, петото си лично нарушение получи Джо Кенърли, и това имаше очаквания негативен ефект върху играта на Спартак. Оттук до края, Академик не отстъпи и поддържаше аванс от шест-седем точки, който макар и малък, се оказа достатъчен за победата с 91:83.

Благодарение на Кенърли и Престън, Спартак бе напълно равностоен на Лукойл в подкошието, а не изоставаше много и в процента на стрелба. Домакините обаче направиха цели 21 грешки, и позволиха да им бъдат отнети 12 топки. Джо Кенърли завърши с 26 точки и 10 борби, 19 точки и седем борби записа Роб Престън, а Сашо Дяковски отчете 14 точки и седем асистенции.

Шестима състезатели на Лукойл завършиха с двуцифрен точков актив, като най-много вкара Уокър Ръсел – 22, Уелс добави 21, Христо Николов, Ърнес Браун и Тодор Стойков отбелязаха по 11.

В следващия кръг от НБЛ, и двата отбора гостуват – Лукойл Академик на Балкан в Ботевград, а Спартак Плевен ще пътува до Варна за сблъсък с Черно море.