Спартак Плевен победи шампиона Левски с 84:82 (24:21, 21:21, 17:24, 22:16) в дербито на седмия кръг на Националната баскетболна лига за мъже.

Така "сините" допуснаха второ поражение за сезона и са втори в класирането с 6-2 и мач повече от лидера Рилски спортист, който няма загуба в седем двубоя, а плевенчани са на шеста позиция с баланс 3-4.

Божидар Аврамов се превърна в герой за домакините, след като вкара победния кош 5.1 секунди преди сирената. Левски опита да отбележи, но стрелбата от далечна дистанция на Венцислав Петков не бе точна и победата отиде за тима на Спартак.

Това е втори успех за треньора на плевенчани Тодор Тодоров откакто пое отбора.

Двата отбора изиграха интересен и оспорван мач, като домакините наложиха волята си едва в последната част. Началото бе за домакините, а след равностойна втора четвърт гостите излязоха по-съсредоточени след почивката и наваксаха изоставането си от първото полувреме. В края на мача обаче плевенчани показаха повече желание и драматично записаха една от най-хубавите си победи през последните няколко години в НБЛ.

Срещата за плевенчани пропусна Мартин Маринов, който е с травма. В игра за столичния тим пък се завърнаха Чавдар Костов и Цветомир Чернокожев, но Костов получи нова контузия и не доигра срещата.

Николай Стоянов беше най-полезен за успеха с 20 точки. Коча Йовович реализира 13 точки, с 12 се отличи Николай Маринов, Ивко Ивков вкара 11, а 10 точки добави Симеон Илиев.

За Левски Марио Литъл реализира 22 точки. "Дабъл-дабъл" от 20 точки и 14 борби записа Ивица Радич. Цветомир Чернокожев се отчете с 14 точки и 7 борби, а Илайджа Лонг вкара 12 точки.

В следващия кръг Спартак гостува на Ямбол, а "сините" ще са домакини на Берое.

Много емоционално се чувствам в момента. Чисто баскетболно може да се говори след определено време. Това ми е първа домакинска победа. Искам да благодаря на момчетата за старанието и за това, че повярваха, че трябва да си променим манталитета и да бъдем по-агресивни и с манталитет на победители", каза Тодор Тодоров след двубоя.