Преди не толкова много години бях шашнат от факта, че градът на скиорите Самоков се захваща с баскетбол. Преди време пак не приех достатъчно сериозно, че вместо нова ски писта под Боровец, в града под него ще строят зала. Това обаче беше преди време...

Сега „Арена Самоков” е факт, както е и факт, че много малки деца тичат по баскетболната топка. В това се убедих по време на срещата от баскетболното първенство между отборите на Рилски спортист и Левски. На нея отидох заради дебюта на Прийст Лодърдейл и Алексадър Радойевич, но останах очарован от „бейбитата” на Ани Рудева, една дама, отдадена на децата и баскетбола.

Тук няма да се спирам на простотиите, които сътвориха слаби съдии, баскетболисти и треньори по време и след мача на мъжете, а на удоволствието да гледаш как баскетболът е жив, гледайки детските очи, които искрено се радваха да се докоснат до батковците и оранжевата топката.

Благодарение на президента на Рилски спортист Петър Георгиев, можем без преувеличение да кажем, че в този скиорски град има повече деца, организирано занимаващи се с тази велика игра, отколкото със ски.

Та президентът лично се ръкува с всяко едно от децата, взели участие в демонстративния мач на почивката на мъжкия двубой. В тези десет минути играха деца, родени през 2000 година. Играха с любов към оранжевата топка.

Преди да започне мача на мъжете други от децата на госпожа Ани Рудева, тези от така наречената група „бейби”, родени 2001 и 2002 години, имаха уникалното удоволствие да направят шпалир на батковците при представянето им и да стоят пред тях, докато слушат химна на Република България.

„Бейби” бума в баскетбола дава основание, че тази игра има бъдеще в Самоков, въпреки, че към днешна дата се дават повече пари за чужденци, отколкото за школите, това важи за всички отбори.

ВИЖТЕ ТУК КАК АНИ РУДЕВА И ДЕЦАТА Й ОБИЧАТ БАСКЕТБОЛНАТА ИГРА !