Левски се наложи с 88:83 над гостуващия Нефтохимик в трета среща от финалния плейоф за титлата в женското баскетболно първенство на България.

Така столичанки намалиха изоставането си на 1:2 победи, а утре могат да изравнят серията във втория си домакински мач. В такъв случай шампионът ще се реши в Бургас, в пети последен двубой.

Това бе не само най-резултатният мач до момента във финала, но и изобщо в плейофите на дамския шампионат. И Левски, и Нефтохимик, показаха атрактивни изпълнения в зала "Универсиада", и изиграха един от хубавите двубой този сезон.

Отлично за "сините" се представи Наталия Топалова, която завърши с 28 точки и 12 борби. Петя Джамбазка добави 25 точки за успеха, от които пет тройки. Радослава Бъчварова отбеляза 16 точки, а макар че пострада рано в мача, Радостина Димитрова записа 11 точки. Димитрова получи удар в дясното око, и трябваше да бъде залепена, за да продължи срещата.

За бургазлийки с 25 точки се отличи Олена Самбурска, ДеТрина Уайт добави 24 точки и 7 борби, а Тамара Бауи завърши с "дабъл-дабъл" с 15 точки и 12 борби. Неда Джурич и Зоя Станоева обаче нямаха ден, и не успяха да помогнат в решителните мигове на двубоя, в които Левски натисна.

През първата част играта беше равностойна с леко предимство на Левски. В началото на втората четвърт домакините бяха по-активни и 5 минути преди почивката дръпнаха с 11 точки при 43:32 в средата. Последва обрат след серия от 14:2 точки за Нефтохимик, а края на първото полувреме дойде при 54:49 за бургазлийки.

В третата четвърт Левски отново взе инициативата и постепенно обърна резултата в своя полза и поддържаше разлика от няколко точки. За последно гостенките успяха да изравнят при 68:68 в началото на последната част, но след това за 4 минути Левски направи серия от 11:2 и предреши крайния победител.

"Сините" взеха успеха с агресивна защита в решителната последна част, и не позволяваха лесни кошове на съперника си. Нефтохимик от своя страна излезе по-отпуснато от самото начало на срещата, и така позволи на Левски да вземе самочувствие в хода на мача, а след като и стрелбите на домакините започнаха да влизат, нещата се развиха отлично за момичетата на Стефан Михайлов.