Хърватският Славонски брод, който от този сезон носи името Джуро Джакович, измъчи сериозно един от фаворитите за титлата в Балканската лига Левски, насред София. „Сините“ се наложиха със 77:73 след късен щурм, и благодарение на повечето си опит.

Това е втори успех в официален мач за Левски, след победата над Берое в НБЛ миналата седмица, и дебютен в Балканската лига. След отличните игри в предсезонната подготовка, момчетата на Константин Папазов съумяват да продължават с победите, макар и да не са напълно убедителни в играта си.

Славонски брод, с двама тийнейджъри в стартовия си състав, водеше играта чак до последните три минути на двубоя в зала „Универсиада“. Едва в заключителните 180 секунди отборът на домакините изравни и обърна нещата в своя полза.

СНИМКИ: Хърватски тийнейджъри измъчиха Левски в София

източник: Gong.bg

За Левски за първи път двубоя започна Димитър Ангелов, на мястото на Димитър Димитров.

Много добре стартира срещата за Ники Върбанов, който реализира първите шест точки за „сините“, и общо осем от първите 11 за тима. След това обаче играта му се разстрои, и до края на мача центърът реализира още само четири точки.

Домакините загубиха първата четвърт, а във втората играха наравно със съперника, за да се оттеглят с три точки пасив на почивката – 39:42. Играта остана равностойна и след подновяването й, и двата състава влязоха в последната част при две точки разлика – 54:56.

С много мъки, и няколко борби в нападение, Левски изравни до 71:71 в 37-та минута, и оттам не позволи повече Славонски брод да го настигне.

Като цяло обаче борбата под коша създаде много проблеми на „сините“, които за първите 20 минути имаха само осем овладени топки, а завършиха с 24, седем по-малко от хърватите.

Гостите направиха и доста грешки, които в края им костваха изненадващ успех. Въпреки това младият състав на Крунослан Крайнович предостави сериозно изпитание пред Левски, и показа доста интересен баскетбол на феновете в зала „Универсиада“.

СНИМКИ: Хърватски тийнейджъри измъчиха Левски в София

източник: Gong.bg

Най-резултатен в срещата беше Марко Батина с 18 точки за Славонски брод, 17 точки и осем борби добави Марино Сарлия. Пред погледа на брат си Томас, състезател на Лукойл Академик, Брайс Масамба завърши с 14 точки за хърватския състав.

За Левски Марко Маринович реализира 14 точки, 12 през второто полувреме. С 12 завърши Ники Върбанов, Митко Ангелов и Златин Георгиев добавиха по девет, а Чавдар Костов, Венци Петков и Павел Иванов вкараха по осем.

В следващия си мач от група А на Балканската лига, Левски гостува на черногорския Морнар Бар на 7 ноември.