Балкан Ботевград постигна 16-а победа от началото на сезона, след като надигра като домакин тима на Академик Бултекс 99 с 86:76 (22:19, 25:21, 19:16, 23:17) в мач от 22-рия кръг на Националната баскетболна лига.

Ботевградчани обаче вероятно ще загубят служебно тази среща, пише BGBasket.com, тъй като бе нарушен формално правилникът.

Ето и разказаната ситуация: "Ситуацията стана 05:04 преди края на мача. След прекъсване старши треньорът на Балкан Небойша Видич направи смяна, като изкара Венцислав Петков и пусна в игра Дейвид Хоутън. На терена обаче вече бяха ДиВон Уошингтън, Игор Кесар, Джордан Калахан и Брандън Фортънбъри. Играта бе спряна почти веднага, но топката вече беше влязла в игра."

Старши треньорът на Балкан Небойша Видич пусна в игра едновременно петима чуждестранни състезатели, като това според наредбата на НБЛ се наказва именно със служебна загуба. Според правилата на родния баскетбол, в елита при мъжете по всяко време трябва да има поне един българин или играч с право да играе за националния ни отбор.

Победата щеше да върне Балкан на върха в класирането, но след служебната загуба, която трябва НБЛ да утвърди в понеделник, Рилски спортист ще остане лидер.

Срещата в "Арена Ботевгра" бе много равностойна и домакините успяха да я измъкнат чак в последните минути на редовното време. Кош на Мартин Дурчев от наказателната линия доведе резултата до 63:63 точно 9:01 минути преди края, но серия от 14:5 точки гарантира на Балкан спокойствие в заключителните минути на мача.

Най-резултатен за победителите с 19 точки бе Венцислав Петков, Игор Кесар вкара 13, а още четирими баскетболисти на домакините приключиха с двуцифрен точков актив.

За пловдивчани Димитър Димитров вкара 22 точки, а Мартин Дурчев остана с 16.