След 13 години отсъствие женският баскетболен отбор на Академик София отново ще участва в държавния ни шампионат. Тимът ще играе в женската А група, а първенството започва на 17-ти октомври. Академик София за първи път от близо 20 години насам наистина има пълно основание да бъде наричан „студентски”, тъй като в състава са включени 11 първокурснички от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, УНСС и СУ „Св. Климент Охридски”. Целта пред отбора е спечелване на титлата в студентското първенство, а официалните мачове ще се играят в зала „Христо Ботев”.

Пред медиите днес застанаха доц. д-р. Йордан Иванов - ръководител катедра физическо възпитание и спорт на Минно-геоложкия университет, заместник министърът на спорта доц. др. Лазар Каменов, проф. др. Иван Милев – ректор на Минно-геоложкия университет и Вили Лилков -ръководител катедра физика, както и президентът на ОСК Академик инж. Ваньо Найденов.

Старши треньор на Академик София е бившата баскетболистка и екс-треньор на националния ни отбор за девойки Елена Станкова. След Нова година Станкова се надява на подкрепата на Албена Брънзова и Ивета Барчовска, която ще бъде играещ помощник-треньор.

„Чувствам се поласкан, че съм поканен. Не съм учуден, защото от десетина години спортът е политика на академичното ръководство на Минно-геоложкия университет. Искам да обещая, че академичното ръководство е отворено и ще подпомага развитието на женския баскетбол. Предоставили сме много хубави битови условия на състезателите. Нашите състезателки ще бъдат настанени във ВИП стаи. Осигурени са стипендии. Имат всички условия да се развиват”, заяви ректорът на МГУ Иван Милев.

„Особено съм щастлив да присъствам на такъв паметен ден. Баскетболът в последните години в женското направление беше забравен. Този отбор събира въжделенията на академичната общност. Радвам се, че ние възраждаме академичния спорт”, пък сподели заместник-министър Каменов.