Славия и Миньор си осигуриха участие в новосформираната женска Национална баскетболна лига. Двата тима се класираха чрез допълнителни квалификации, и намериха място сред най-добрите дамски състави в България. Миньор си осигури мястото в НБЛ още вчера, но днес Славия също последва перничанки, след драматичен успех над НСА Делта.

В последния ден от квалификационния турнир, който се състоя в зала „Христо Ботев” в София, Славия се наложи с 69:67 след продължение над НСА. В редовното време двата състава не излъчиха победител, и завършиха 60:60, което наложи допълнителния период. Мачът бе невероятно оспорван, като най-голямата разлика бе пет точки, при това само в няколко момента от него. В останалата част срещата вървеше кош за кош и така се стигна до последните 21 секунди.

Тогава кош на Мария Рангелова изравни, а и бе фаулирана, след което НСА поведе с 60:59. 17 секунди преди сирената Тонка Тенчева получи правото да изпълни два наказателни удара и можеше да донесе победа за Славия, но пропусна единия и така се стигна до равенството в края.

В средата на продължението Славия вече водеше с пет точки, но отново НСА успя да се върне и дори изравни при 67:67. В заключителната минута и половина Ана Стойкова реализира последния кош в двубоя, който се оказа и последен, след като състезателките на НСА направиха две грешки в заключителните секунди.

В последния мач от квалификационния турнир Миньор играе с Тони 7, но двубоят е без значение за класирането.

Ето и програмата за първия етап на НБЛ:

Първи кръг, 17 октомври

Монтана 2003 - Славия

Лукойл Нефтохимик – Берое 07

Дунав – Миньор

Втори кръг, 24 октомври

Славия - Лукойл Нефтохимик

Миньор - Монтана 2003

Берое 07 - Дунав

Трети кръг, 31 октомври

Миньор - Славия

Дунав –Лукойл Нефтохимик

Монтана 2003 – Берое 07

Четвърти кръг, 7 ноември

Славия - Дунав

Берое 07 – Миньор

Лукойл Нефтохимик – Монтана 2003

Пети кръг, 14 ноември

Берое 07 - Славия

Монтана 2003 – Дунав

Миньор - Лукойл Нефтохимик