Черно море загуби първото си гостуване в Балканската лига за сезон 2009/10 след като в Румъния не успя да се справи с местния Газ Метан. Един от двата румънски представители в турнира, който получи уайлд кард и замени изпадналия в тежка финансова криза отбор на Брашов победи с крайното 85-68 и вече има две победи от също толкова срещи в тазгодишното издание на регионалната надпревара. Черно море пък има актив от 1 победа и 1 загуба след два изиграни кръга, съобщава bulgarianbasket.com.

Домакините бяха по-добри в последните три минути на първата четвърт и след серия от 8-2 в тяхна полза успяха да поведат с 23-20. Българският тим отговори с по-добра игра през втората част, а малко над три минути преди почивката дори поведе с 35-41. Все пак между двете полувремена нашите имаха аванс от точка – 44-45. Много добре за отбора на Черно море през тези първи 20 минути се представи американеца Ерик Уеб, който имаше 19 точки, от които 3 тройки само през първото полувреме.

Второто полувреме започна с два успешни наказателни удара на Васил Кьосев, а след кош на Крум Дойчинов, Черно море поведе с 44-49. Американецът Девън Мичъл намали до 46-49, но дойде момента Александър Янев да отбележи втората си тройка в мача, а след него отново Кьосев от накзателната линия направи преднината на Черно море 46-54.

Двама американци – Девън Мичъл и Джарет Хауъл, както и сръбският център Иван Жигеранович бяха тези, които държаха Газ Метан в мача. Точно това трио обърна развоя за кратко в полза на румънския отбор – 59-58, но младите таланти на Черно море Янев с две и Кьосев с три точки отговориха за 59-63. Последният кош в тази трета част отбеляза Жигеранович, а резултат от 61-63 предвещаваше интересен финал на този двубой. Той обаче не се получи за съжаление на всички български фенове на оранжевата топка.

Напрежението си каза думата в началото на последната десетка, а първият кош в нея бе вкаран едва след 2 минути игра. Друг американец, но от Вирджинските острови Китуана Раймър бе точен от наказателната линия, а след това и с нови 2 точки даде преднина на Газ Метан от 65-63. Ерик Уеб намали след като вкара първия си и единствен кош през второто полувреме точно 7.42 минути преди края на мача. Последваха нови 4 поредни точки на румънците резултата стана 69-65 и това принуди Даниел Димитров да използва тайм аут, за да спре серията на домакините. До края оставаха точно 6.53 минути.

Почивката обаче не се отрази добре на „моряците”, тъй като в следващите 4 минути и половина чисто време те не успяха да отбележат нито един кош. Въпреки, че и домакините доста грешаха те успяха да вкарат 6 поредни точки за 75-65 точно 2.57 минути преди финалната сирена. Крум Дойчинов намали, но след нови 5 точки за домакините (80-67) минута и половина преди края всичко в този мач относно крайния изход приключи. „Моряците” вече бяха загубили всякакъв хъс, а в оставащото време дори румънският отбор направи победата по-изразителна. Разликата накрая от 17 точки в полза на Газ Метан – 85-68 не бе реалната, тъй като в първите 30 минути от този мач Черно море бе абсолютно равностоен на днешния си съперник. Полученият срив в последната десетка, когато момчетата на Даниел Димитров успяха да вкарат едва 5 точки бе причина за този неуспешен край на тази визита в Румъния.

Най-резултатен за Черно море бе Уеб с 21 точки, а освен това той добави 6 асистенции и 5 борби, но направи и рекордните за сезона 11 технически грешки. Въобще варненци в този мач показаха много брак и завършиха с цели 29 грешки в мача.

Крум Дойчинов добави 14 точки и 7 борби, а дуото Кьосев и Янев завърши съответно с 11 и 13 точки за „моряците” в тази среща.

За домакините, които направиха повече от двойно по-малко грешки в срещата – само 13 най-добър бе американецът Джарът Хауъл с 24 точки, Девин Мичъл завърши с дабъл дабъл – 15 точки и 11 борби, а Жигеранович влезе като резерва и бе полезен със своите 16 точки и 6 овладени топки.

Следващата си среща от Балканската лига Черно море ще изиграе като гост на Рилски спортист по средата на другата седмица. Преди това обаче варненци ще имат тежко гостуване и в Ямбол на местния тим в пореден мач от Националната лига на страната.