Истински скандал е на път да избухне между македонския Работнички и Балканската лига по баскетбол (BIBL). Скопският тим отказа да пътува до Румъния, за срещата си с местния Газ Метан, заради свинския грип, върлуващ в северната ни съседка. В състава от столицата има също заболели състезатели, и в комбинация с дългия път до Медиаш, гостуването се превърна в много тежка задача за Работнички. По тази причина ръководството на тима помоли борда на BIBL за отлагане на мача, но искането бе отхвърлено. Затова на своя глава шефовете на отбора от Скопие прецениха да не се ходи в Румъния. Сега вече се говори, че Работнички дори може да напусне Лигата, пише „Македонски спорт”.

„Написахме писмо, че имаме болни играчи, и искаме отлагане. Миналата седмица Металац получи отлагане по същите причини (б.р. тогава отборът трябваше да гостува на Рилски спортист), трябваше и на нас да се направи отстъпка. Ние имаме лекарски данни, че в Румъния има много свински грип. И с нашите болни, не искаме още някой да се разболее на път, само и само да играем. Ако нещата продължават така, може да се наложи да напуснем Лигата,” се казва в изявление от македонския клуб.

Ръководството на Работнички протестира и срещу това, че от Балканската лига не спазват финансовите договорки. Македонците дължат 2000 евро съдийски такси и пътни разходи за тройката от България, която свири последния им мач с Ловчен – Владимир Цеков, Мирослав Томов и Ивайло Ресиловски все още не са получили парите си. Освен това, заради обиди по адрес на родните арбитри, Работнички е наказан да плати глоба от 800 евро, а при повторно провинение – максималните 5000 евро.

Банковата сметка на Работнички е блокирана, а в клуба чакат средства именно от Балканската лига. „Докато не ни отблокират сметката, не знаем какво ще се случва с отбора. Ще е много тежко,” коментират още от Скопие.

Според „Македонски спорт”, Балканската лига дължи пари на Работнички – 920 евро, а освен това и депозита от миналата година, който бе 10 000 евро, като гаранция за участие в регионалния турнир. По договорка сумата е трябвало да се възстанови през април, но досега никой в Скопие е видял въпросните 10 хиляди.

По програма, в следващия кръг, след мача с румънския Газ Метан, Работнички трябваше да гостува на Евроинс Черно море във Варна на 2 декември.

В Работнички се подвизават доста бивши познайници на българския баскетбол - от треньора Марин Докузовски, до играчите Георги Чековски и Димитър Мираковски.