Едно талантливо българско момче ще получи рядък шанс в живота. 15-годишният Георги Сираков ще облече екипа на италианския Римини следващия сезон. Добрите му изяви в България предизвикаха интереса на агенция „Интерперформансис” и 183-сантиметровият играч на Етър (Велико Търново) подписа дългосрочен договор с компанията.

Георги Сираков влиза в специалната програма за развитие на млади баскетболисти в Римини, който е собственост на боса на мениджърската агенция Лучано Капикьони. За Италия младежът заминава с цялото си семейство, а „Интерперформансис” ще инвестира не само в кариерата, но и образованието му. Интересното е, че от тази програма е започнала кариерата на звездата от НБА Ману Джинобили. „Много сме щастливи, че Георги ще получи такъв шанс”, заяви представителят на влиятелната агенция у нас Йорго Патапатиу.

Бащата Николай Сираков пък споделя, че решението за заминаването не е било лесно, но семейството прави всичко в името на бъдещето на Георги. „Предполагам, че доброто му представяне е привлякло вниманието на „Интерперформансис”. Миналата година не успяхме да отидем в Италия, но сега се отзовахме на поканата и пътувахме. Лучано Капикьони гледа две тренировки на Гошо и веднага го хареса. Трябва да организирам всичко тук, но в името на бъдещето на Георги заминаваме. Взехме решението, защото това е най-добрият вариант”.

Първият му треньор беше Станислав Балъков, а година по-късно го пое Ивайло Стоименов, който има важна роля за развитието му”, разказва Николай и добавя, че синът му се отнася много сериозно към тренировките по свое желание. „В България големият му любимец е Тодор Стойков. Държим и на образованието му. Ще бъде трудно, но лесен вариант няма. Това е пътят”, изрича Николай Сираков.

На свой ред Георги споделя, че е бил поласкан, че е избран в такъв отбор. „Тренирам от 5 години, но по-професионално от три. Играл съм в ЛукОйл Академик, имам мачове и за Олимпия Любляна. Може би като наближи време да тръгваме притеснението ще е по-голямо, но сега не мисля за това”, откровен е младият баскетболист и потвърждава: „Тодор Стойков е един от моите идоли в българското първенство. От европейските играчи харесвам италианеца Марко Белинели, а в НБА – Ману Джинобили и Коби Браянт”.