Баскетболистите на Левски откриха сезона с трофей. Васко Евтимов, Станислав Славейков и Маркъс Хол, водени от наставника Тити Папазов спечелиха убедително благотворителния промо-турнир в зала „Универсиада” преди старта на Националната баскетболна лига.

Специален гост на шоуто бе бившата звезда от НБА Спенсър Хейуд. Най-важното от надпреварата в зала „Универсиада” е, че приходите от билетите, които бяха с цена 5 лева, ще бъдат използвани за закупуване на баскетболни колички за хора с увреждания. Събитието се организира като част от кампанията “Taste the Game” с цел да се популяризира баскетболът и като част от инициативата NBA Europe Live 2008, която се провежда за 15-та поредна година.

„Сините” определено бяха подходили най-сериозно към състезанието и водени от опитния Васко Евтимов буквално отнесоха съперниците си по пътя към титлата, но не забравиха и да забавляват публиката с изпълненията си. В благотворителния турнир участваха по трима състезатели от осемте отбора в Националната баскетболна лига и се играха мачове на един кош по 15 минути.

В първия кръг един срещу друг се изправиха вечните врагове Левски и ЦСКА, но „сините” надвиха лесно с 28:16. В другите срещи Ямбол се справи с Балкан – 40:26, ЛукОйл Академик надви макар и трудно Рилски спортист с 15:14, а Черно море победи тройката на Спартак Плевен с 15:10 точки. Евтимов, Хол и Славейков нямаха проблеми и на полуфиналите, където отстраниха представителите на Ямбол с 24:18, а ЛукОйл загуби от Черно море с 15:20.

Финалът пък бе с предизвестен край, а варненци отбелязаха кош едва след 7-8 минути игра, когато Левски вече водеше с 16:0. Крайното 23:7 бе логичен завършек на състезанието.

Победителите получиха медали лично от Спенсър Хейуд, както и от единствения българин, играл в НБА Георги Глушков. Награди имаше и за победителите в импровизираните конкурси за забивки и стрелба от тройката, спечелени съответно от Павел Маринов от Ямбол и Васил Кьосев от Черно море.

„Видях трима играчи, които стават за НБА”, отсече на пресконференцията след турнира американецът Хейуд, визирайки тримата победители от Левски и специално отличи Васко Евтимов. „Усетих в погледите на някои от младите баскетболисти, че имат бъдеще в НБА”, не пропусна на поласкае домакините бившата звезда. „Целта на събития като това днес е да посеем семената на успеха”, каза още Спенсър Хейуд, който раздаде десетки автографи в зала „Универсиада”.

Георги Глушков пък подчерта, че трябва да има повече такива събития с благотворителна цел.

„Да, а тогава хората ще свикнат с това. Хубави неща могат да се видят много на такива събития. Стремежът за по-високи резултати е общ. Налице са всички фактори, които да ни помогнат да вървим напред. Като имам предвид, че ЛукОйл няма да е като миналата година, може би ще по-интересно тази година”, заяви Глушков.