Заместник-председателят на варненския Черно море Симеон Варчев потвърди официално, че застава зад кандидатурата на Михаил Михов за президент на българската федерация по баскетбол. Общото събрание е на 17-ти април, а желаещите към днешната дата са само двама – Михов и Владимир Боянов.

„Първо искам да кажа, че г-н Михов си издигна кандидатурата абсолютно по собствено убеждение и желание. Нямал съм, мисля, че почти никакво влияние върху това негово решение. Това искам да се знае. Второто, което искам да кажа е, че с г-н Михов се познаваме от много години. Доста време той беше спонсор, ако не ме лъже паметта от 1994-та година първо на жените, а после и на мъжете. В добри взаимоотношения сме и в създалата се ситуация към днешна дата при тези две кандидатури, лично аз ще застана зад кандидатурата за президент на федерацията на Михаил Михов”, коментира Симеон Варчев за Гонг.

- С какво смятате, че може да е печеливша кандидатурата на г-н Михов?

- Той е млад човек и много амбициозен. С много голяма амбиция и желание извършва всичко, с което се е захванал. Аз го познавам и като бизнесмен, познавам добре и неговия бизнес, и смятам, че амбицията и познанията му в баскетбола, ще му дадат възможност наистина да ръководи добре баскетбола. Ние сме говорили в годините за развитието на баскетбола и той има интересни виждания, за които ще направи опит да ги осъществи. А мога да кажа, че и финансовите му възможности са твърде големи, не са малки като бизнесмен. Първата точка в концепцията му е, че ще увеличи бюджета на федерацията, което е от голяма важност и с познанията, които има мисля, че ще бъде един добър президент.

- Очаквате ли да се появи и друг кандидат?

- Процедурата е такава, че всеки може да си издигне кандидатурата. Не бих могъл да кажа към сегашния етап дали ще има други кандидатури и дали няма да има, но до 17-ти и на самото събрание може да очакваме и други кандидатури. Към днешна дата са две кандидатури и аз заставам зад г-н Михов.

- Вие имал ли сте намерение сам да се кандидатирате?

- За себе си мога да кажа следното. Целят ми живот е минал под мотото на реализма и прагматизма. Просто такъв съм като възпитание и като човек, като манталитет. Аз умствени възможности имам. Знам как да го направя, как да го осъществя, но за съжаление здравословното ми състояние е такова, че не ми разрешава толкова много емоции и вълнения, така че независимо от различните разговори или закачки, или подмятания, аз никога не съм мислил да се кандидатирам поради здравословното състояние, в което се намирам, тъй като добре си го познавам.

- Ще се запази ли добрият тон в кампанията според вас?

- Докато тези конкуренти или други физически лица, които се явят за поста председател на федерацията се държат интелигентно и културно, аз ще спазвам добрия тон на доброто възпитание и феърплея. Но, ако се опита, който и да било да излезе от този тон и аз ще отвърна по същия начин.

- Възможно ли е да се появи някакъв вид коалиция?

- Михаил Михов си организира цялата кампания. Възможно е да има обединение. Той е достатъчно добре познат в баскетболните среди, така че може да го подкрепят поединично, може да има обединение, на този въпрос не бих могъл да отговоря.

- Какво обсъждахте на срещата на клубовете в понеделник и защо нямаше представител на Левски?

- За Левски ще кажа следното. С г-жа Боянова сме в прекрасни отношения и след срещата се виждахме, разговаряхме. Просто се получи едно недоразумение тогава, което е от съвсем незначителен характер. Беше недоразумение и затова отсъстваха Левски. Бяхме се събрали и разговаряхме за всичко, по всякакви теми свързани с развитието на баскетбола, тъй като там участваха представители на почти всички клубове от А група мъже и няколко клуба при жените. Говорихме какво да правим за бъдещето, защото ние, които сме пряко в баскетбола не сме удоволетворени от мястото, което баскетболът заема в момента в българското общество и особено на равнище Европа. Българският баскетбол беше сред водещите преди много години. След това беше някъде в средата, а сега просто сме извън Европа. Жените не знам от кога не са се класирали, а мъжкият отбор за последните 10 години един път се класира на Европейско. Обсъждахме каква работа е необходимо да направим, за да променим всичко това. Това беше основният мотив и плана на нашето събиране.

- Преди време казахте, че ще сте заедно с ЛукОйл в предизборната кампания. Беше ли обсъждан евентуален кандидат от страна на ЛукОйл на тази среща?

- Това, което предполагам на базата на отношения и взаимоотношения между отделни ръководни личности в ЛукОйл и останалия баскетболен свят, предполагам, аз не мога да гарантирам, предполагам, че г-н Златев и г-н Везенков ще бъдат за кандидатурата, за която ще бъдат и другите клубове, в случая към Михов, но дали това ще се осъществи, всеки клуб сам ще каже. Това е само предположение от моя страна.”