Лукойл Академик се наложи с 98:90 над Левски в силен първи мач от финалната серия в мъжкото баскетболно първенство. Втората среща е в понеделник, и тя, както и днешното домакинство на Лукойл, и евентуален пети мач в серията, ще се играят в Самоков.

Специална подкрепа пристигна за "студентите", но и Левски имаше своята агитка, все още носена на крилете на стогодишния юбилей на клуба.

Много желание, много битка и много напрежение си личеше и в двата отбора, но и от двете страни имаше страшен хъс, да се тръгне с победа във финала. Моменти на скованост се редуваха с впечатляващи баскетболни изпълнения, както подобава за среща между двата най-добри отбора в първенството.

Лукойл игра на оптималната граница на агресията, с позволението и на арбитрите, и тази тактика донесе успех. Левски разчиташе предимно на далечна стрелба, а огромното желание на Брандън Хийт да бие почти сам бившия си тим нямаше как да има положителен развой.

Лукойл Академик започна с изненадващо ниска петица, като пусна в игра тримата си гарда - Аврамов, Вергинис и Уийдън.

Левски пък бе без отново контузения Джордже Мичич и доста здравословни проблеми като цяло.

баскетбол

Лукойл удари по слабото място на "сините" още в първите пет минути и им вкара цели 20 точки с лекота. Левски натрупа бързо и нарушения, които допълнително утежняваха ситуацията с и без това късата пейка.

Разликата без никакви проблеми стигна 12 точки, след силната игра на Димитрис Вергинис, който попадна в групата за сметка на Крис Дън, и напълно оправда мястото си.

Въпреки старанията на Левски, нападението на Лукойл беше безмилостно, а и откровено отпуснатата игра на "сините" помогна частта да приключи при 34:22.

Левски надигна малко глава с важни точки на Джоунс и Уилкинсън в началото на втората четвърт и намали до шест изоставането си. Веднага обаче две грешки на столичани доведоха до две бързи тройки на Антъни Уийдън, които отново върнаха двуцифрения аванс на шампиона.

баскетбол

В края на полувремето Левски намери играта си, Павел Иванов и Чалмърс най-после започнаха да вкарват, и заедно с Хийт реализираха силна серия, която намали разликата до само три точки на почивката - 52:49.

Майк Уилкинсън реализира тройка за старта на второто полувреме, и изравни резултата. Левски пропусна в следващите си атаки, но пък се справяше доста по-стабилно в защита и не след дълго с тройка на Митко Ангелов поведоха за първи път в мача.

Последва поредица от равенства - на 58, 61, 70 и 72, преди краят на третата част да дойде при 74:72 за Лукойл с бърз пробив на Божидар Аврамов.

"Студентите" поведоха с пет в началото на финалния период, но нови две бързи тройки на Тони Уийдън, и кошовете на Веско Веселинов направиха аванса 11, с оставащи пет минути и половина на таблото, които стигнаха и 13 секунди по-късно.

Леките съдийски реверанси, като към шампион, позволиха на Лукойл да действа на ръба на грубостите и да бъде крайно агресивен в защита.

Левски намали на четири пасива си, 90 секунди преди сирената, но Юре Лалич показа невероятната си доминация като център в българското първенство, и в целия мач, с мощна забивка, за 96:88.

баскетбол

Вергинис също увенча отличната си игра в срещата с последния кош в нея за 98:90.

Всички титуляри на Лукойл завършиха с двуцифрен актив от точки, като най-много - 20 - отбеляза Лалич.

Хийт реализира 31 за Левски, а Джумейн Джоунс овладя 17 борби.

Смазващото предимство на Лукойл бе в подкошието, откъдето тимът вкара повече от половината си точки, и двойно повече от Левски.

баскетбол