Най-опитният играч на Лукойл Академик Бруно Шундов ще има най-тежката задача срещу Валенсия, да се справи със звездата на испанския тим Тиаго Сплитер. Миналата година Шундов изкара и няколко седмици точно в отбора на Валенсия, където игра в началото на сезона, преди да пристигне в българския шампион. Той сподели за Гонг, че отлично познава Сплитер, играл е много пъти срещу него преди време, и сега е големият шанс на Лукойл. Ето какво още разказа Шундов:

Миналата година игра за малко във Валенсия, познаваш част от тези играчи. Какво каза на треньора за този отбор?

Много широк състав. Имат много играчи на всички позиции. Трябва да играем на много високо ниво, ако искаме да ги победим. Не можем да имаме спадове, не можем да спрем дори за пет минути, трябва да играем 40 минути. Това му казах. Но той е наясно колко сериозен отбор е това.

Значи смяташ, че големият състав е основното предимство на Валенсия?

Със сигурност. Те имат най-дългата пейка възможна, имат 12 играчи, всеки от които може да влезе и да е опасен, да не спадне нивото на отбора. Това е най-страшното.

Те дори си позволиха да дойдат само с 10 играчи, имат доста контузии...

Именно. Те са много добри. Клавер, и центърът са контузени, но мисля, че ще стане хубав мач. Домакини сме, мисля, че шансовете ни са добри, нека да видим какво ще стане.

Валенсия изглежда и отлична организация като клуб?

Да, определено. Много беше приятно там миналата година, бях там около два месеца. Всичко си е на мястото, нищо не ти липсва там, можеш да мислиш само за баскетбол. Страхотен отбор.

Една победа ще бъде от огромно значение – тя би могла да ви изстреля много напред, но загуба може да ви попречи много на шансовете...

Да, определено, защото след това ще имаме гостувания и на Валенсия, и на АСВЕЛ. Затова с една победа сега, ще си спечелим време. Ако победим, ще отидем там без напрежение. Когато трябва да играеш навън за победа, е много трудно. Това е големият ни шанс.

Най-добрият играч на Валенсия е на твоята позиция. Колко трудно ще ти е да играеш срещу Тиаго Сплитер?

Аз съм играл много пъти срещу Тиаго, той беше в Каха Лаборал, когато аз играех в Испания. Това няма да е първата ни среща. Той е много силен физически, познавам стила му, не е нещо ново за мен.

Спортният директор Сашо Везенков очаква да започнеш да вкарваш много тройки...

Да, той го очаква, но не всичко е тройки. Има и други неща в играта. Това е шанс и за мен да направя силен мач. През последните седмици имах проблеми с контузии, сега се чувствам много по-добре, и мога да направя добър мач.

Какво бе чувството да играете тук, в „Армеец Арена”, играл си в по-големи зали, пред повече хора, но как бе сега усещането да си тук пред 5000-6000 човека.

Беше приятно, но ако трябва да съм честен, тук все едно сме гости. Тренираме тук само по веднъж преди мач, иначе играем в Правец. Така че за нас това не е домакински терен. Но сега е трети мач, чувстваме се по-добре, по за първия мач бе доста трудно. Играем в малката зала в Правец, а тук всичко е друго – голяма зала, нови рингове, нови топки, трябва време да се нагодиш за тях.

Сега вече сте по-добре тук, очакваш ли повече хора?

Ако има пак 5000-6000 души, ще съм доволен, това е добра посещаемост.

Очакваш ли Лукойл да продължи?

Очаквам да победим сега, съсредоточаваме се върху това. Не мога да кажа друго. Мач за мач, и ще видим какво ще стане.