Легенди, допринесли много за българския баскетбол, ще се върнат на терена за кратко, за да честват 20 години от най-успешния сезон на баскетболен клуб Фикосота от Шумен. В рамките на Мача на звездите, който ще проведе на 21 април от 19:00 часа в Арена „Шумен”, публиката в залата и пред телевизионните екрани ще може да види имена, носили удоволствие за феновете по баскетболните терени през годините.

Ето имената на звездите, които ще видим в неделя: 

Иван Ценов, Илиян Йорданов, Хрисимир Димитров, Пеньо Нацкин, Йордан Колев, Мариан Костадинов, Павел Ламбринов, Петър Петров, Пламен Христов, Даниел Димитров, Пламен Дечев, Любомир Амиорков, Красен Кирилов, Петър Митков Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Десислав Димитров, Красен Кюркчиев, Жечко Кюркчиев, Станислав Станков. 

Капитанът Николай Върбанов вече има своя отбор. Тимът на национала ще се нарича "Златна Добруджа". Ясен е и треньорът на тима - наставникът на плевенския Спартак Александър Дяковски. Така плевенската "бригада" се събира в един отбор, а заканите са да спечелят двубоя със своите червени екипи. В сряда ще бъде обявено и името на другия отбор. Тогава ще бъдат съобщени и участниците в конкурсите и треньорите, които ще допълнят тандемите.

Днес, 15.4.2019 година, в Арена "Шумен" се състоя и пресконференция с участието на кмета на града Любомир Христов, финансовия директор на "Фикосота" Петър Минчев, шефа на спорта в Община Шумен Даниел Даулов и представителя на организаторите Стефан Августинов.

"Шумен ще бъде своеобразен лакмус за бъдещето на българския баскетбол. Тук знаем, че публиката е запалена и подкрепя своите любимци. От друга страна, градът няма отбор в елитната дивизия. За съжаление, знаем, че интересът към баскетбола у нас намалява. Затова пълна зала с 17-1800 души ще означава, че има надежда", каза Августинов.

Кметът Любомир Христов заяви, че зала „Арена Шумен“ е готова да посрещне баскетболните звезди и феновете на играта от града и страната. Кошовете вече са монтирани, поръчан е още един резервен. Христов дори вкара първата топка в новите кошове в импровизирана надпревара с Даулов, Минчев и Августинов.

„При първите ни разговори с г-н Августинов не вярвах, че това събитие ще се проведе в Шумен. Залата още не беше пусната в експлоатация. Целта ни е да запалим младите хора да спортуват, да играят баскетбол“, каза кметът Любомир Христов.

Топсъбитието в мъжкия ни баскетбол, което през тази година се очертава като рекордно по продължителност. На близо 5 часа шоу с оранжевата топка ще имат възможност да се насладят феновете от града на Първата българска държава. Освен класическия сблъсък между най-добрите състезатели от шампионата на Националната баскетболна лига, на терена ще излязат и топ играчите на БГО Баскетболна лига. Двата мача ще започнат съответно в 19 и в 17  часа. Звездното шоу ще бъде придружено от конкурсите за забивки, тройки, умения и две или три игри с публиката. Непрофесионалистите ще се включат и по традиция в конкурсите за забивки, умения и тройки.

Предварителна програма на двубоя:

16:30 Мач на звездите - непрофесионалисти

18:45 Церемония "100 години баскетбол"

19:00 Мач на звездите - начало

19:02 Конкурс "Тройки"

19:20 Мач на звездите - първа четвърт

19:35 Конкурс "Умения"

19:55 Мач на звездите - втора четвърт

20:10 Конкурс "Забивки"

20:30 Мач на звездите - Фикосота срещу Звездите

20:45 Игра с публиката

20:50 Мач на звездите - последна четвърт

21:10 Награждаване

Мачът на звездите в българското мъжко баскетболно първенство е възстановен през 2004 година по инициатива на варненските фенове на баскетбола, след близо 20 годишно прекъсване.