Шестима баскетболисти отпаднаха от разширения състав на националния ни отбор. Старши треньорът Константин Папазов обяви имената на 16-те играчи, които остават в списъка му и ще водят подготовка за допълнителните евроквалификации:

Стефан Георгиев, Николай Върбанов, Тенчо Банев, Деян Иванов, Хрисимир Димитров , Калоян Иванов, Станислав Славейков, Златин Георгиев, Веселин Веселинов, Филип Виденов, Тодор Стойков, Чавдар Костов, Йордан Бозов, Асен Великов, Владимир Маринов, Александър Груев.

Тези, които отпадат са: Георги Давидов, Симеон Найденов, Христо Николов, Пламен Алексиев, Бойко Младенов и Димитър Ангелов.

„Решението беше много тежко за мен. Като изключим разговора, който бях водил с Бойко Младенов и Митко Ангелов, с останалите четирима ми е трудно да се разделя. Даже мисля, че сред тях има по-добри от някои от тези, които остават, най-вече заради по-големия им опит. Ръководих се единствено от желанието да направим най-доброто за националния. Давам път на някои по-млади играчи”, заяви старши треньорът Тити Папазов.

„Симеон Найденов е много добър баскетболист, но на неговата позиция е нашият лидер Тодор Стойков и това не подлежи на коментар. Симо обаче може да покаже потенциала си само, ако бъде първи, а това няма как да стане. От друга страна той трудно може да бъде чирак, докато това може да е много полезно за Станислав Славейков. По отношение на Пламен Алексиев се ръководех от това, че исках да останат трима различни като тим играчи на поста плеймейкър.Пред него има сериозно бъдеще”, коментира още Тити.

Той не скри, че най-тежко му е било решението за отпадането на Георги Давидов. „Имах задълбочен разговор с него и той ме разбра и ме подкрепи. Благодаря му! Трябва да дам шанс на близнаците Деян и Калоян Иванови. Такава е стратегията на националния тим. Не мога да взема Давидов за 40-дневен лагера, а после да отпадне, независимо, че би си заслужил мястото сред 12-те. Ще се опитам по нататък в моята баскетболна кариера, ако имам възможност да му се реванширам. Убеден съм, че това е правилното решение. Пожелавам на младите да са отговорни и старателни като Георги Давидов. Той ме попита дали младите оценяват жеста ми, а аз съм убеден, че те ще върнат на българския баскетбол кредита, който им се дава” сподели Тити Папазов и добави, че ще покани Жоро Давидов да пътува с националния за Босна. „Имаме нужда от неговия дух. Българският баскетбол е жив, след като има хора като Георги Давидов”, категоричен бе Тити.

По повод изказванията на няколко от баскетболистите от представителния ни тим, че са пределно мотивирани за предстоящите евроквалификации и ще направят всичко възможно България да се класира Папазов каза:

„Вчера водих разговор с Филип Виденов и съм страшно щастлив. Към днешна дата съм толкова сигурен, че ще успеем, че не можете да си представите! В живота има равновесие и играчите са пределно мобилизирани да върнат имената си там, където бяха преди 2 години на Европейското.”