Лукойл Академик спечели седмата си поредна титла на България, след като надделя във финалната серия срещу Евроинс Черно море с 3-1 победи. В Мач №4 „студентите” се наложиха като гости във Варна с 85:76 и приключиха интригата, която този сезон бе най-сериозна от шест години насам. Лукойл не бе играл четири финални срещи от 2003-та, но сега изпита силно съпротивление от страна на „моряците”.

За разлика от третия двубой, игран вчера, днес в зала „Христо Ботев” двата отбора не изнесоха много добра продукция. И Лукойл, и Черно море демонстрираха ужасен процент на стрелба, като победителят в крайна сметка бе отборът, пропуснал по-малко. Момчетата на Георги Младенов си взеха урока от предишния мач, и бяха позатегнали защитата си, което също им донесе успех. Те водеха през по-голяма част от двубоя, и не позволиха да бъдат изненадани.

Първата част бе равностойна, със съвсем минимална преднина за Черно море. Още във втората обаче Лукойл успя да изравни и да излезе напред, като след поредица глупости от страна на „моряците”, гостите поведоха със цели седем точки преди почивката. Най-големият аванс на „студентите” бе девет точки, което означаваше, че варненци не спират да се борят за ново равенство. Те го постигнаха малко преди средата на последната четвъртина, но оттам вече загубиха концентрацията си и започнаха да правят твърде много грешки, за да постигнат нещо. За по-малко от минута пасивът на Черно море стана от една на осем точки, и тук някъде, пет минути преди сирената, Лукойл усети, че печели мача, а с това и титлата. „Моряците” стигнаха до намаляване до четири точки, но това бе най-доброто, на което бяха способни. Академик бе излязъл на терена, за да не загуби мача, и постигна своето.

След феноменалните тройки, които реализираха и двата състава вчера, днес те бяха просто ужасяващи при стрелбата си зад арката. Лукойл вкара четири опита, а Черно море – пет, като варненци опитаха цели 29 шута от далеч. И двата отбора не успяха да преминат 50% успеваемост на стрелба, само за да докажат, че вече са изиграли най-хубавите си срещи този сезон и просто искат той да свърши по-бързо.

Черно море направи с пет грешки повече от своя съперник и позволи топката да бъде открадната цели 14 пъти. Противно на вчера, варненци загубиха и борбата под коша.

Кори МакИнтош по традиция бе най-резултатен за „моряците” с 25 точки и пет асистенции, а Атила Дос Сантош завърши с 19 точки и 9 борби. Много се вложи и капитанът на Черно море Симеон Ценов, реализирал 17 точки и овладял 8 борби. Нито Александър Янев, нито Пламен Алексиев и Юли Радионов обаче не успяха да покажат играта си от предните мачове, и завършиха общо със седем точки.

Георги Младенов днес пусна абсолютно всички свои играчи на терена, макар и някои от тях само за секунди. За кой ли път, Уили Дийн бе най-полезният играч на Лукойл Академик, като реализира 28 точки, взе девет борби и открадна четири топки. Лий Голдуайър завърши с 23 точки, а единственият друг баскетболист на шампионите с двуцифрен точков актив бе Христо Николов. Гларусът бе с основни заслуги за финализирането на серията, като имаше страхотни намеси в последната четвърт, за да приключи мача в полза на Академик. Николов вкара 12 точки – осем от тях в четвъртата част – и взе шест борби за успеха.

Лукойл Академик триумфира като шампион за седми пореден път, докато Черно море има седем загубени финала в историята си. „Студентите” надделяха над Черно море и през 2006 година, тогава в категоричните три срещи без загуба. В изминалите седем сезона Лукойл би два пъти тима от Варна (2007 и 2009), три пъти ЦСКА (2004, 2005 и 2007), и по веднъж Левски (2003) и Балкан (2008).