Добре познатият в България израелски съдия Шай Щрикс бе може би най-важният човек в преговорите между българската федерация и новия национален селекционер на страна ни по баскетбол Пини Гершон. Двама са приятели от много години и непрекъснато са в контакт и в момента. Шай Щрикс разкри пред Гонг, че решение за помощниците на Гершон начело на България все още няма, а единственото, от което Пини ще се ръководи при избора ще е професионализмът. Има шанс израелският наставник, който е треньор и на гръцкия Олимпиакос да дойде у нас на Мача на звездите или на финалите за Купата на страната.

„Приятелството ни с Пини Гершон е от много време, приятели сме вече около 40 години. Също така аз ръководих единствената среща, в която Макаби Тел Авив загуби шампионата в Израел през 1993-та година и Пини беше треньор на Апоел Галил Елион тогава. Приятелството ни е много над баскетбола, приятели сме още от малки, когато Пини беше играч, а баща ми – генерален мениджър на националния тим на Израел и той играеше за него. Вече доста години се познаваме и сме приятели не само заради баскетбола.

- Знаем, че вие изиграхте важна роля при преговорите между Пини Гершон и шефовете на нашата федерация. Беше ли трудно да убедите Пини да се заеме с тази задача – да застане начело на българския национален тим по баскетбол?

- Не, определено не беше трудна задача. След последния мач от евроквалификациите говорих с Тити, който ми е много добър приятел и го питах за неговото мнение. Отдавна съм в европейския баскетбол и смятам, че България е тим, който може да бъде между 8-мо и 16-то място на Стария континент. След това се обадих на Пини, а той много обича предизвикателствата в живота. Говорих с него и му казах, че тук може да има голямо предизвикателство. Той веднага хареса идеята, а после казах на ръководството на федерацията, че съм говорил с него. Преговорите не бяха трудни, единственото трудно беше да намерим подходящото време, защото календарът в Гърция е невероятно зает. Никога не съм виждал нещо подобно в моята кариера. Парите наистина нямат значение в случая, а просто трябваше да намерим подходящия момент. Пини искаше да провери качествата на играчите и дали те са достатъчно сериозни. Гледа записи, говорихме много. Също така той познава Тити много добре и смята, че свърши добра работа с опита, който имаше. Мисля, че федерацията направи невероятна крачка и оценявам, а и всички трябва да оценят какво направиха за българския баскетбол, защото да вземеш треньор като Пини Гершон означава реклама за целия баскетбол.

- Мислите ли, че трябва да сме малко по-търпеливи и да не очакваме чудеса, независимо, че Пини Гершон е селекционер?

- Вижте, в баскетбола няма чудеса. Вчера гледах мача между Арис и Лиетувос Ритас. Три минути преди края Арис водеше с 10 точки, а накрая загуби. Наистина в баскетбола няма чудеса, само сериозна работа и професионализъм. Същото е например и с младите съдии в България, това се опитвам да им обясня. Когато си професионалист и си отдаден на целта си, можеш да свършиш добра работа. Пини е много сериозен и мисля, че ще работят добре с федерацията. Вярвам, че аз също мога да помогна с опита, знанията и връзките си. Ако хората са сериозни, българският баскетбол може да се мери с доста от европейските държави. Вярвам, не – сигурен съм, че ние ще сме на Европейското през 2009-та година.

- Може ли да ни разкажете малко повече за Пини като човек и дали това, че е толкова открит и атрактивен, не е едно голямо предимство за него тук в България?

- Точно затова предложих на Пини, ако иска да се заеме с тази работа. Между другото, когато Пини е на терена в залата той е много сериозен, а когато е извън терена е много позитивен и прави добри неща за много хора, а това не е известно на мнозина. Когато е в залата е различен човек – много сериозен, стриктен, знае точно какво иска и не би позволил на никой да го притеснява. Вече мисли по програмата и никой не може да го отклони от това. Вярвам, че баскетболистите и всички, които ще са около националния бързо ще разберат това. И още веднъж – Пини харесва хората в България и напомням, че той има корени тук и вече търсим подробности за това. Пини е много отдаден, но повярвайте ми, когато е терена е истинска акула и по-добре да не се изправяш срещу него. От 29 години съм съдия и име имали доста сблъсъци, дори съм му свирил техническо нарушение и продължаваме да сме приятели.

- Говорили ли сте скоро с него?

- Ами ние говорим почти всеки ден. Често ходя в Гърция. Сега работя по един проект, който надявам се ще е много хубав за Балканите и до месец ще има подробности. В постоянен контакт съм с Пини. Днес е под голямо напрежение, защото има важен мач, а половината му тим е контузен и даже ме помоли, ако мога да играя за него, а аз му казах, че ако иска мога да съм четвърти съдия. Пини обича да има цели пред себе си и сега си е поставил целта да класира България на Евро 2009 в Полша. Аз ще съм до него и ще го постигнем. Сигурен съм.

- Кога можем да го очакваме в България и кога ще има новини около помощниците му начело на националния ни отбор?

- Ами първо, трябва да кажа, че знам какви са всички коментари. Всички вече номинираха някого, но истината е, че все още няма никакво решение за асистентите. Мисля, че това решение ще бъде взето между Пини и федерацията. Със сигурност по мое мнение, тъй като Пини работи с двама асистенти, единият помощник трябва да е млад и да трупа опит от него, а другият – да е по-опитен и да може да му помага, да познава баскетбола на Балканите и най-вече българския. Но наистина няма решение и всичко друго са спекулации, тъй като всичко ще бъде решено с федерацията. Сега се опитваме да намерим подходящи дати, когато Пини да дойде в България – или на Мача на Звездите или на Купата на страната. Целта е Олимпиакос да се класира за Топ 16 в Евролигата, а и както казах първенството в Гърция е много натоварено, но все пак ще се опитам до го доведа или на Мача на звездите или на финала на Купата. Дори да е за един ден, защото той трябва да дойде и иска да дойде.”