България започва нов опит да стигне до Европейско първенство по баскетбол за жени. Националният ни тим посреща Белгия утре от 18:00 часа в Самоков в първи двубой от квалификациите. Баскетболистките ни са в група още с Гърция и Сърбия, а за шампионата в Латвия догодина се класират първите два отбора от четирите групи и най-добрият трети. Селекционерът Николай Боруков коментира, че България има златен шанс тази година, от който трябва да се възползва.

 

„Горе-долу свършихме цялата планирана работа, но никога човек не е доволен от свършеното. Има отделни неща, които трябва да отработваме. Близо сме до оптималната спортна форма. Изгледахме три мача на белгийките. Те са фаворитът в нашата група. Имат силни централни нападателки. По-агресивен отбор в защита и с добър синхрон в нападение. Разчитат на високите играчи”, заяви старши треньорът на България Боруков.

 

„За съжаление се появяват стари травми. Ивелина Вранчева получи удар в коляното на последната контрола и няма да е пълноценна. Появи се някакъв летен вирус и той се отразява на момичетата, но това са текущи проблеми. Няма да можем да се възползваме от услугите на Теди Петрова. Лечението й е трудно”, каза още Николай Боруков.

 

„Програмата ни е добра. Имаме шанс. Имаме златен шанс тази година. Групата ни не е толкова силна, въпреки че и Гърция, и Сърбия са класни състави. Не ме притесняват съперниците, а нашия тим. Ако покажем възможностите си, няма да имаме проблеми. Само това, че в първия мач сме домакини, може да даде отражение. Може да се играе с по-голяма агресия и стръв. Момичетата вярват в себе си и аз също. Убеден съм, че тази година трябва да се класираме на Европейско първенство. Трябва”, отсече наставникът ден преди старта на квалификациите.