Българската баскетболна федерация се готви да обяви „Седмица на баскетбола и Спешъл Олимпикс”, провеждана по инициатива на ФИБА-Европа и Спешъл Олимпикс Европа/Евразия, а специален посланик на инициативата ще е баскетболистът Людмил Хаджисотиров- Удо.

Изпълнителният директор на централа ни Иван Ценов, председателят на Спешъл Олимпикс България – Христо Христозов и гардът на ЦСКА - Людмил Хаджисотиров ще се срещнат с медиите на 20 ноември.

С различни инициативи баскетболната седмица ще включи 13 000 играчи в неравностойно положение от 30 страни по цял свят в дните между 24 ноември и 2 декември. Темата на тазгодишното издание е „Нови треньори и сътрудничество с университетите”.

Седмицата е кулминацията на инициативата на ФИБА-Европа и Спешъл Олимпикс Европа/Евразия, която стартира през 2004-та година, а целта на сътрудничеството на двете организации е да подпомогне развитието на баскетбола сред хора с умствени увреждания.

От началото до сега броят на баскетболистите с интелектуални недъзи е нарастнал от 13 000 до 40 000. Една от основните цели на инициативата на ФИБА-Европа е обвързването с проблемите на тези хора на националните федерации и професионалните клубове.

„ФИБА-Европа продължава подкрепата си към Баскетболната седмица на Спешъл Олимпикс като част от нашата отговорност да представяме най-висшите ценности на спорта във всички обществени нива”, коментира генералният секретар на европейската федерация по баскетбол Нар Занолин. „Особено сме щастливи, че ФИБА-Европа и националните баскетболни федерации, както и професионалните клубове продължават да подкрепят Спешъл Олимпикс и с инициативи като „Баскетболната седмица” продължават интегрирането на хората с умствени недостатъци в обществото”, допълни директорът на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия – Майкъл Смит.