Имената на седем баскетболисти от разширения състав на националния ни тим по баскетбол воден от селекционера Пини Гершон фигурират в заявката на състава на България за предстоящата Универсиада в Белград. От 1-ви до 12-ти юли в сръбската столица ще се проведат 25-те Световните студентски спортни игри. В тях ще се разпределят 203 комплекта отличия в 15 вида спорт.

По предварителни планове на федерацията ни по баскетбол за Белград най-вероятно ще заминат Златин Георгиев, Станислав Славейков, Асен Великов, Павел Иванов, Николай Върбанов, Христо Николов, Чавдар Костов, Павел Маринов, Иван Лилов, Николай Маринов, като има предложение отборът ни да бъде воден от треньора Константин Папазов.

В баскетболния турнир 26 студентски отбора са разпределени в 8 предварителни групи – две по 4 отбора и шест групи по 3. Ниe сме в група от три тима с отборите на Япония и Украйна.

България ще се представя в осем спорта: баскетбол, лека атлетика, фехтовка, джудо, тенис на маса, таекуондо, художествена гимнастика и тенис. Това са предварителните заявки по спортове, а поименните ще се уточнят в края на юни. В индивидуалните спортове поименните заявки все още се уточняват и ще се изпратят към края на юни.

На миналата Универсиада в Банкок България спечели един златен медал – на лекоатлетката Добринка Шаламанова в бягането на 3000 м с препятствия.