Баскетболистът на Левски Ростислав Диков по всяка вероятност ще отнесе шест месеца лишаване от състезателни права затова, че бе хванат с канабис, твърдят запознати. Диков даде положителна проба за употребата на забранената субстанция при внезапен допинг-контрол след мача ЦСКА-Левски, спечелен от „червените” с 90:82 на 6 февруари тази година.

Ако се докаже, че състезателят не е ползвал препарата с цел повишаване на спортното постижение може да му бъде наложено сурово наказание до 6 месеца.

Диков е бил извикан за обяснение от Националната Допинг Лаборатория, където баскетболистът е признал, че е пушил канабис на купон с приятели. Това предполага, че той не е употребявал канабиса с цел подобряване на спортната си форма. Освен това случката се е разиграла в период, в който гардът не тренираше със съотборниците си заради заболяване.

Ростислав Диков не е първият случай у нас, в който баскетболист е хванат с допинг. Преди две години Аджани Уилямс също изгърмя, след като бе хванат със забранени вещества, при това далеч по-сериозни съпоред листата на WADA (Международната антидопинг агенция). Той отнесе наказание от БФБ, но само месец по-късно играеше вече в първенството на Филипините.

Канабисът, за съжаление, е доста популярна субстанция сред младите хора в България и то не само сред спортистите. Оказва се, че не са малко случаите и в други страни за атлети, засечени с този така наречен стимулант, който обаче не подобрява спортните постижения.

На 2 март тази година американският баскетболист Нейт Фокс даде положителна проба в първенството на Германия. Центърът на Байер Леверкузен игра срещу отбора на Илиян Евтимов Дойче Банк Скайлайнърс, а след мача бе хванат за употреба на марихуана. Германската Бундеслига реагира остро и играчът бе наказан до края на сезона да не играе в шампионата на тази страна.

В НБА играчът на Индиана Пейсърс Дейвид Харисън наскоро бе хванат за трети път с канабис, което доведе до автоматично наказание от 5 срещи без игра в лигата на извънземните. В САЩ обаче за първо и второ провинение по този параграф санкционират само с порицание и парична глоба.

Миналата година през януари мароканският тенисист Ел Айнауи отнесе едва три месеца вън от корта за положителна допинг проба след употреба на марихуана.

През 2003 година небезизвестният Уил Соломон бе наказан за 4 седмици след като бе хванат за употреба на канабис по средата на сезона в Гърция. Той обаче се върна след това в игра и дори бе в основата на успеха неговия тим над Проком във финала за купата на ФИБА Европа.

В Европа и САЩ положителни допинг-проби, получени след употреба на канабис и марихуана не се приемат като сериозни фактори с цел повишаване на спортната форма на състезателите и въпреки че се порицават, не биват наказвани сурово.

Българската федерация по баскетбол обаче е решила да вземе сериозни мерки и по всяка вероятност за назидание Диков ще отнесе шест месеца наказание вън от баскетбола.

Утре на Управителния съвет на БФБ се очаква официално да бъде обявено какво ще бъде наказанието на гарда, след което то ще бъде потвърдено и от Националната Допинг Лаборатория. Почти сигурно обаче Диков няма да може да вземе участие в срещите до края на този сезон, тъй като той свършва след около месец и половина.