Дни преди крайния срок за подаване на заявки за домакинство на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете за кандидати се спрягат Самоков, София и Ямбол. До четвъртък, 11 февруари, се приемат офертите за град, който да приеме Финалния турнир в надпреварата. В състезанието ще участват само осемте състава в Националната баскетболна лига.

След като се изиграха всичките срещи от първия полусезон, станаха ясни и двете четворки, които ще бъдат поставени в различни урни при жребия за Купата. Тимовете, които ще бъдат поставени са Лукойл Академик, Левски, Евроинс Черно море и Балкан, напомня bulgarianbasket.com.

Останалите четири отбора - Ямбол, Рилски спортист, Черноморец и Спартак Плевен са в другата урна. Освен това, ще има и още един жребий - за полуфиналите, който ще бъде дирижиран. Първият (Лукойл Академик) и вторият (Левски) тим в класирането след втория етап не могат да се срещнат на по-ранен етап от финал, тоест ще бъдат поставени на полуфиналите.

Принципно според Наредбата за турнира за Купата на страната домакинството трябва да бъде определяно чрез жребий, но ще се имат предвид и условията за организирането. Изборът на домакинство може да бъде определено и от президента на родната федерация по баскетбол Михаил Михов, в случай че води до финансова или рекламна полза за федерацията. Организаторът на Финалния турнир е задължен да поеме следните организационни разходи: съдийски и секретарски разноски, разноски за охрана, лекар, статистика, видеозаснемане, наем зала и обслужващ персонал. Организаторът на финалния турнир има правото на приходи от входни билети.

Едно от условията за провеждане на Финалния турнир е домакинът да предостави спортна зала с капацитет минимум 1000 зрители. Това автоматично елиминира Лукойл Академик от възможността да бъде домакин на надпреварата. Всички оферти се предават запечатани в БФБаскетбол и ще бъдат отворени на заседанието на Управителния съвет на централата на 16 февруари. Тогава ще бъде и определен градът-домакин на финалите. Два дни по-късно, на 18-ти февруари от 11.00 часа в Спортната палата в София ще се тегли и самият жребий.

Финалната осмица ще бъде от 11 до 14 март. На 11 март ще се играят всичките 4 четвъртфинали, на 12-ти март са полуфиналите, на 13 март мачът за 3/4 място и на 14-и големият финал за определяне на носителя на купата на България за сезон 2009/10.