Американецът с български паспорт Ърл Роуланд все още не е известил официално родната федерация или щаба на националния ни отбор кога и дали въобще ще се отзове на повиквателната на селекционера Росен Барчовски за евроквалификациите.

Баскетболистът, който игра за България на Евро 2009 бе сред избраните от Барчовски заедно с новите американци Калоуей и Хоуман. Последните двама вече тренират наравно с националите от началото на седмицата на базата в Правец.

Първоначално Роуланд поискал няколко дни отсрочка, но все по-вероятно изглежда той въобще да не се появи в страната ни, тъй като информациите сочат, че гардът има покана да се пробва в Лятната лига на НБА. Ако това се случи, ръководството на баскет-федерацията ни може да отправи искане до ФИБА за санкции към играча.

От утре пък на лагера в Правец се очаква баскетболист Номер 1 на България за 2006-та година Филип Виденов, който бе сред тези, получили по-дълга почивка от старши треньора Росен Барчовски. Виденов трябваше от днес да започне тренировки, но е изпуснал една от самолетните връзки от Щатите на път към София и лично е информирал селекционера.

Последният, който трябва да се включи в подготовката за евроквалификациите през август е капитанът на Левски Стефан Георгиев- Торо, който се очаква следващата седмица. Лагерът на баскетболистите ни в Правец продължава до 30-ти юни, а на 2-ри и 3-ти юли предстоят първите контроли срещу Румъния в София.