Надежда, че повече български треньори ще изявят желание да наблюдават кампа, който ще се проведе под ръководството на Светислав Пешич изяви председателят на Треньорския съвет към родната федерация Росен Барчовски. Сръбският специалист Пешич пристига в петък в България,а кампът за млади играчи започва в неделя и ще продължи три дни.

„Пешич ще наблюдава мача Балкан – Левски, който е в Ботевград. На другия ден ще гледа ЛукОйл – Черноморец, а така ще може да види 4 отбора на живо. После ще наблюдава мачовете от Финалната четворка на Балканската лига, а доколкото знам след това ще се прибере до Пирот и от там – в Берлин. Това му е програмата”, сподели Росен Барчовски пред Гонг.

По повод появилите се информации за интерес от страна на други държави към Светислав Пешич, Барчовски коментира: „Лично аз контактувам с него често и не съм чул за някакви конкретни предложения. Предполагам, че има вече предложения, няма как да е иначе. Не знам за национални отбори. Знам за предложение от Полша, но то беше преди, на което беше отказал. За клубни отбори – нямам представа. Неговото желание беше да води клубен отбор и то силен. Що се отнася до нашия национален тим, има още някаква надежда по мое мнение, но по този въпрос директно преговорите се водят от президента на федерацията Михаил Михов.”

На въпрос очаква ли по-голям интерес от страна на родни специалисти към заниманията под ръководството на Светислав Пешич, Росен Барчовски каза: „Това ми е много болна тема и изводът на всички е, че българските треньори имат нужда от нови знания. От ново образоване, от модерно водене на подготовка, на селекция, на мачове и т.н. Един от най-преките пътища към това е контактът с такива светила като Пешич, Гершон, Бусета. Действително това са хора, които са водили отбори на световна величина. Няма по-добро нещо, когато това ти се поднесе на тепсия и не ги струва нищо. Тук идват хората, които искат и са с най-добро желание да покажат знанията си и да ги демонстрират. Този вторият камп има и учебна цел. Самият Пешич пожела да бъде във вид на семинар, а самите тренировки да бъдат всяка с някаква насоченост и да дойдат и да присъстват повече треньори. Когато направихме националния семинар в началото на сезона в Самоков и го направихме задължителен, с много рестрикции, тогава дойдоха близо 300 треньори. На втория семинар, който беше в София пак дойдоха хора, аз съм доволен, но бяха по-малко отколкото очаквах. На този камп, който предстои, много мислих дали да не вкарам задължителен елемент, но е в такъв момент от сезона, в който се играят мачове, Балканска лига и е трудно да задължаваш хората. Направихме препоръчително писмо до клубовете. Надявам се да има хора. Аз съм говорим с много от треньорите в Лигата, специално от А група, така че се надявам да дойдат, да гледат, да чуват, а и той е отворен на разговори преди и след тренировките. Лично аз смятам, че имам голям опит, не мога да си преброя семинари, клиники и т.н. в кратките контакти, които съм имал специално с Гершон и Пешич, научих много нови неща. Може да не са революционни, но са детайли, който не съм ги знаел, изведнъж ми се отвориха очите за много работи. Това са важни неща и хората трябва да го разбират, ако искат да се развиват.”