Отборът на Рилски спортист е първият, който започва подготовка преди новия сезон при мъжете у нас, съобщава клубният уебсайт.Тази вечер е първото събиране на играчите след лятната пауза. Утре всички, които вече са в Самоков, ще минат медицински прегледи, а вдругиден (петък) новият старши треньор, македонецът Александър Тодоров, ще проведе първата официална тренировка.

Играчите на Рилски спортист ще се готвят в Самоков в продължение на почти два месеца – до средата на септември, когато отборът заминава за Турция. В югоизточната ни съседка тимът ще изиграе няколко контроли с местни отбори, за да придобие максимално добра игрова практика в последния месец преди началото на сезона в Националната баскетболна лига.

Новите играчи, които започват подготовка с отбора, са Богдан Боев, Иван Николов и младият сърбин Драгослав Папич. Първите двама са играли и по-рано в Самоков. Атакуващият гард Боев изкара последните три сезона във варненския Черно море, но преди това игра в продължение на 2 години за Рилски спортист (2003-2005 г.). Николов, който се изявява на същия пост, пък има стаж от цели 3 години в Самоков - той бе в "Рилецо" от 2003 до 2006 г., а после мина през отборите на Балкан Ботевград и Дунав Русе.

21-годишният Папич е перспективен възпитаник на силната школа на съседна Сърбия, но от 5 години е в САЩ, където е играл баскетбол на високо ниво и в гимназията, и в колежа. За Одеса Джуниър Колидж миналия сезон тежкото крило има по 16.9 точки и7.1 борби средно на мач. Треньорът Александър Тодоров е наблюдавал сръбския младок на 10-дневни проби в Македония и е останал доволен от качествата на 205-сантиметровото крило.

За Рилски спортист, освен трите нови попълнения, сигурни за новия сезон са и гардовете Бранко Миркович и Александър Груев, които подписаха нови договори и остават в отбора. Действащ договор с клуба от преди има крилото Асен Саралийски.

Петима от юношите на клуба, които станаха шампиони на България за своята възраст, остават в Самоков и ще бъдат част от мъжкия тим. От тях Любомир Киров (приет в НСА, което няма да му попречи да играе за "Рилецо"), Красимир Георгиев и Димитър Морунов започват подготовка още тази седмица. Станислав Ваклинов и Кирил Истилянов пък ще се присъединят към отбора, веднага щом приключат ангажиментите си към националния отбор младежи до 20 г., с който в момента са на лагер преди Евробаскет 2008 в Латвия. Други двама от шампионския отбор при юношите - Ивайло Вучков и Дарин Иванов - продължават участието си и догодина на тази възраст, но също ще се готвят с мъжкия отбор и ще се борят за място в него.

Селекцията на отбора не е приключила. Целта е да се привлекат двама силни играчи на позиции "4-5" (тежко крило/център), като е възможно те да бъдат чужденци (но не задължително). Техните имена вероятно ще бъдат ясни до 15 дни.

Интересна за "Рилецо" и неговите фенове, според клубния сайт,е появилата се вчера информация, че се освобождава едно място в Балканската лига и то ще бъде заето почти сигурно от български тим. "Клубът от Самоков е един от малкото в България, които са в унисон с концепцията на новоучреденото състезание и изискванията за участие в него - модерна нова зала, млад и перспективен мъжки отбор с добри български играчи и т.н.", пише RilskiBasket.com.