Рилски спортист ще бъде последният тест за българския национален отбор по баскетбол преди старта на Европейското първенство в Полша. Ръководството на шампиона в Балканската лига се е съгласило да изиграе контролна среща със селекцията на Пини Гершон в началото на септември, няколко дни преди националите да заминат за Вроцлав. Рилски спортист вече ще е в напреднал стадий на подготовка по това време, и ще е добър спаринг за „трикольорите”.

„Надяваме се през следващия сезон да сме по-силни, отколкото през изминалия. Разбира се, представянето ни зависи и от това, дали другите отбори в НБЛ са силни. Ние обаче ще се постараем да сме още по-добри,” заяви изпълнителният директор на Рилецо Борислав Чилингиров.

Официално представяне на новите попълнения и целия състав за сезон 2009/10 на Рилски спортист ще се състои на 5 август. Тогава тимът се събира за начало на лагера си, а спортно-техническият щаб иска до този момент вече да е изчистена селекцията. По подобие на миналата година, Рилецо ще се готви в Самоков, а през септември ще направи турне в Турция. Там съставът на Александър Тодоров ще играе шест контролни срещи, предимно с водещите тимове от втория ешелон на страната. Очаква се да бъде организиран и приятелски турнир в „Арена Самоков”.

Една от предвидените около 15 проверки ще бъде и с националния отбор на България, а предварителната дата за нея е 3 септември. Пини Гершон иска контролата да се проведе в София, но има вероятност да се играе и в Самоков.