Американският баскетболист Джо Лоусън е третото ново попълнение в селекцията на Рилски спортист, обявиха от клуба чрез официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук.

Лоусън е роден на 14 септември 1992 година в Индианаполис. Възпитаник е на местния колеж Индианаполис Грейхаундс. Баскетболистът е висок 201 сантиметра и може да играе на позиции 4 и 5.

Зад гърба си новото попълнение на Рилски спорткист има общо пет сезона в Германия, като три от тях са в местната Про А дивизия и два в баскетболната Бундеслига.

През 2020 година Джо Лоусън сменя Германия с Мексико, където за 18 мача записва средни показатели от 15 точки и 4 борби, като става шампион, и носител на Купата на страната с местния Солес. Следва ново завръщане в Бундеслигата, като този път крилото облича екипа на Кемниц. С германците Лоусън изиграва 15 мача и записва средно по 10 точки и 3 борби. През лятото на 2021 година следва ново завръщане в мексиканския Солес и силно представяне за крилото със средно по 14 точки и 5 борби на мач.

Баскетболистът отново се завръща в Европа през декември същата година, като този път подписва с един от силните финландски отбори Хелзинки Сийгълс. През същия сезон отборът на Хелзинки завършва на трето място в класирането и печели Купата на Финландия, а Джо Лоусън записва средни показатели от 14 точки и 5 борби на мач.

През сезон 2022/2023 Лоусън играе за румънския Питещ, където за 18 мача реализира средно 9 точки и 3 борби, а през юни се мести в Нова Зеландия и играе за отбора на Оукланд Туатара. При новозеландците американецът изиграва 9 мача, в които отбелязва средно по 10 точки и 4 борби.