Рилски спортист постигна рекордната си победа за сезона от 20 точки разлика. При това избра лидерът в класирането на Националната лига - Левски, за да го стори в кръг номер 11 на този вътрешен шампионат. След като победи Лукойл Академик преди Нова година, тимът от Самоков направо разби пред собствена публика и друг претендент за титлата, този път с 91-71, съобщава bulgarianbasket.com.

Отборът на Рилски спортист доминираше през цялото време и буквално хвана „по бели гащи” Левски, който не бе губил във вътрешния шампионат от 10-ти октомври 2009. Тогава, в първия кръг на лигата „сините” се препънаха у дома от шампиона Лукойл Академик, но след това постигнаха 9 поредни победи и до момента нямаха нито една загуба навън от София. Днес те бяха тотално надиграни от един много мобилизиран тим, воден безупречно от диригента Ламонт Джоунс.

„Професор” Джоунс бе най-добър на терена след като завърши с 22 точки, 8 асистенции и 5 борби за коефициент 27 за 36 минути игра. Травис Питърсън пък вкара 17 точки, хвана 7 борби, отне 4 топки и подаде 3 асистенции за коефициент 25. И двамата вкараха по 3 тройки, но по този показател Александър Груев ги надмина – 4 тройки и общо 14 точки. Богдан Боев също завърши с двуцифрен точков актив – 12 точки. Единственият от стартовата петица, който не можа да го стори бе Дейвид Бърджис, но той пък хвана 10 отскочили от таблото топки.

Двамата най-добри състезатели досега в НБЛ от състава на гостите – Арън Харпър и Доналд Коул изиграха своите най-слаби мачове в шампионата със „синия” екип. Хапрър завърши с 5 точки и отрицателен коефициент от -5, докато Коул отбеляза едва 10 точки и коефициент 8. За Левски Златин Георгиев отбеляза 13, а Асен Великов добави 12 точки.

Стрелбата на гостите от далечно разстояние бе трагична – само 6 от общо 25 сполучливи (24 %), докато Рилски спортист завършиха с общо 15 тройки от 29 опита или 51.3 %.

Сега и на двата тима предстои да изиграят поредните си мачове от Еврохолд Балканската лига по баскетбол в средата на иднаат седмица. И докато Рилски спортист ще има лека задача като домакин на отслабения значително отбор на Работнички СКопие, то Левски ще гостува на доста по-добър състав и силен домакин – Фени Индустри в Кавадарци. И двете срещи са в сряда, а веднага след това ролите им ще се разменят. Левски ще има леко сравнително домакинство на Черноморец, докато Рилски спортист ще пътува до Ботевград за мач с местния Балкан в неделя следобед.