Рилски спортист победи Спартак Плевен с 98:87 в дербито на 22-я кръг на мъжкото баскетболно първенство. Успехът с по-малко от 15 точки обаче остави самоковци след днешния им съперник в битката за третото място в НБЛ. Така воденият от Александър Тодоров тим ще трябва да вложи допълнителни усилия до края, за да задмине Плевен в крайното класиране в редовния сезон. Ако Спартак и Рилецо завършат с равни показатели, точковата разлика ще даде предимство на плевенчани.

Рилски спортист имаше всички шансове да наклони везните в своя страна в днешния двубой, който в никакъв случай не впечатли с особени баскетболни достойнства. Спартак Плевен стартира с мини-серия, но домакините бързо се окопитиха и възстановиха паритета със зрелищни изпълнения на Драгослав Папич и Иван Лилов. Първата четвърт бе сравнително равностойна, като още в нея си пролича, че ще преобладават грешките. Съдийската бригада за малко да всее напрежение между двата състава, но то бързо се уталожи и нямаше сблъсъци по терена. Рилецо изигра много силна втора част, в която наниза 32 точки и дръпна сериозно в резултата. Гостите изкараха продължителни периоди без кош, и след като авансът на самоковци стана двуцифрен, в един момент в края стигна и 21 точки.

Напълно противоположно бе представянето на съставите в третата четвърт. След почивката Спартак показа с една идея по-голяма концентрация и играеше по-надъхано от своите домакини. Баскетболистите на Рилецо пропускаха от невероятни положения, от което опитният тим на Плевен се възползва по най-добрия начин. Те намаляваха методично разликата, като първоначално целта им бе тя да стане едноцифрена. Спартак стигна до това в края на третата част, а в последната четвърт имаха шанс дори да си тръгнат с победата.

Макар Рилски спортист да водеше през цялото време, играчите така и не бяха на най-доброто си ниво, видяно в Балканската лига само преди две седмици. Момчетата на Александър Тодоров обаче показаха характер и устойчивост, когато авансът им се стопи до три точки, и съхраниха победата. В средата на последната четвърт се видя ясно, че основната цел на Спартак е да не позволяват разликата да скочи над 15 точки, и в крайна сметка баскетболистите от Плевен я постигнаха.

Най-полезен за Рилски спортист бе Драгослав Папич, завършил в седми мач този сезон в НБЛ с 20 и повече точки – днес 24. 18 точки и 11 борби добави Травис Питърсън, който обаче пропусна половината си нападения. За Спартак най-резултатен бе Хрисимир Димитров с 26 точки и 11 борби. Гостите бяха трагични от тройката, като всичките си пет опита профука Роб Престън, а Веско Георгиев вкара три от цели десет опита. За по няколко минути в игра за Плевен се появиха Илия Станков и Саша Топчов, но и двамата все още не са готови на 100%, след като се възстановиха от контузии.

В следващия кръг Рилски спортист гостува на Лукойл Академик, а Спартак Плевен – на Левски.