Рилски спортист загуби със 73:78 първото си домакинство в ЕвроЧалъндж, от белоруския Цмоки Минск.

Самоковци изиграха силна първа част, и се хвърлиха в края на мача, но ужасна втора четвърт и слаба трета, позволиха на гостите да вземат успеха.

С бурни овации в Арена Самоков бе посрещнат бившият плеймекър на Рилецо, и настоящ на Цмоки Бранко Миркович.

Мачът започна със серия от 7-0 за Рилски спортист, а гостите вкараха първия си кош чак в 4-тата минута.

Авансът на самоковци достигна 12 точки, след силни изяви на цялата стартова петица - Златин Георгиев, Евън Равънел, Шон Барнет и Корин Хенри.

След първите 10 минути Рилски успя да запази двуцифрена преднина - 24:13.

Последва страшен срив в играта на домакините, след като титулярните получиха почивка, а Цмоки тотално унищожи пасива си за пет минути и серия от 18 безответни точки.

Седем минути бяха нужни на Рилецо, за да вкара първата си точка в частта, при това от фаул, а първият кош от игра дойде минута и половина преди края на полувремето.

Добрите защити на Рилски до почивката оставиха разликата само пет точки след 20 минути игра - 30:35. Златин Георгиев записа почти половината от този актив, а бе в основата и на добрата игра в защита.

Вкарването продължи да мъчи домакините и те едва отбелязаха един кош в първите 4 минути от второто полувреме. Цмоки, макар също да не блестеше с интелигентен баскетбол, успя да дръпне с 10 точки. Две последователни тройки на Златин Георгиев и Остин Калхун оставиха Рилецо в борбата, но проблемите в атака продължиха.

Оттам и тонусът в защита регресивно падаше, и Цмоки стигна до най-голямата си преднина от 18 точки, в края на третата четвърт. Центърът на Цмоки Винсънт Хънтър бе в основата на страхотния обрат на гостите, като отбеляза 11 точки само в тази част.

Последният период започна при съкрушителното 41:59, но поредица от тройки и пробиви на Корин Хенри и Върнън Тейлър върнаха донякъде интригата - 9 точки пасив, със шест минути до края.

Минимумът, до който успяха да стопят изоставането си от Рилецо, бе шест точки, но Хънтър продължи да ги мъчи от всякакви позиции, включително далечна стрелба.

Последната минута все пак запази емоциите, след като Хенри направи 70:76, а Барнет реализира един фаул.

Последвалата преса отново даде резултат, и забивка на Равънел доведе до 73:76.

14 секунди преди края Хънтър пропусна два наказателни удара и предостави златен шанс на Хенри да изравни, но от добра позиция той пропусна, а крайния резултат оформиха гостите от фаула.

Петима играчи на Рилецо записаха двуцифрен актив от точки, като Златин Георгиев с 15 точки. Най-силния си мач за тима изигра Корин Хенри с 13 точки и 12 асистенции. С 24 точки и 11 борби приключи Винсънт Хънтър за Цмоки, а Бане Миркович добави 9 точки, пет асистенции и четири борби.