Шампионите от Лукойл Академик бяха единственият тим, който мъжкия Рилски спортист не бе побеждавал през последните 6 години. Ето, че дойде и техния ред. След 32 поредни победи на Лукойл Академик над Рилецо, днес баскетболистите от Самоков хвърлиха „бомбата” на кръга в Националната Баскетболна Лига, победиха и зарадваха многобройните си привърженици. При това резултата от 87-80 е най-малката разлика, с което се отърваха гостите в Самоков, съобщава bulgarianbasket.com.

Загубата е трета за „студентите” през този сезон, а Левски ще има възможност утре да съкрати дистанцията с тях, ако победи в Плевен. В момента „сините” са само с една загуба повече от Лукойл Академик. През миналото първенство шампионите не допуснаха нито една загуба, докато сега вече имат три, по средата на редовния сезон. Това е още едно доказателство, че през този сезон те не са толкова доминиращи в шампионата на България, а пък и участието им в Европа бе само символично.

Рилски спортист пък с тази победа окончателно доказа, че вече е отбор, с който всеки един в България трябва да се съобразява. Самоковските баскетболисти играят успешно и на друг фронт - в Балканската лига, където спечелиха убедително групата си и се класираха за четвъртфиналните плейофи. В шампионата на НБЛ те са на четвърто място, но с възможност да атакуват и по-високо класиране до края на редовния сезон. Досега възпитаниците на македонския специалист Александър Тодоров имат 7 победи и също толкова загуби.

Пет играчи на домакините завършиха с двуцифрен точков актив, а с най-много се отличи бившия състезател на Лукойл Академик Иван Лилов. Младокът увенча добрата си игра с 18 точки, 5 асистенции и 4 борби.

Травис Питърсън и Драгослав Папич добавиха по 16, а Бранислав Миркович 14 точки. Много добре се изяви и Александър Груев, вкарал 12 точки за победителите.

За Лукойл Академик Уили Дийн отбеляза 32 точки и хвана 10 борби, а Христо Николов добави 16 точки и 8 овладени топки. През цялото време обаче „студентите бяха догонващи, а на моменти разликата дори стигна 20 точки.

В следващия кръг Рилски спортист гостува на Левски в София следващата неделя. Междувременно те имат сериозно изпитание в четвъртък вечер срещу Раднички в Крагуевац, където гостуват в първи четвъртфинален мач за Еврохолд Балканската лига. От своя страна Лукойл Академик почива, тъй като трябваше да играе с отказалия се ЦСКА. „Студентите” играят чак на 7 март, когато им предстои пътуване до Ямбол за мач с местния тим.