Рилски спортист победи Левски с 82:80 в мач от 10-я кръг на Националната баскетболна лига. Самоковският тим остави „сините” да делят второ-трето място в подреждането с Черно море, и си върна за разгромната загуба от третия кръг. Рилецо загуби гостуването си в София през октомври със 103:124, но днес не допусна подобен развой.

Цялата среща бе интересна и много оспорвана, очаквано, предвид изравнените сили на двата отбора. Първата четвърт завърши с точка преднина за Левски – 21:20, но в края на полувремето домакините водеха с 44:42. След 30 минути игра Рилски спортист вече водеше с три точки, но все още тепърва трябваше да се играе решителната последна част от 65:62.

Малко повече от две минути трябваха на самоковци да променят своето статукво, като Иван Николов вкара два наказателни удара, за да направи точките им 67, при оставащи 7.54 до края. Междувременно Левски бе изравнил до 65:65, но бързо позволи на Рилецо отново да дръпне с четири точки. Разликата се запази на три-пет точки чак до последните 42 секунди от мача. Последва изпълнение на изстрели от фаула, като „сините” изоставаха със 79:82 четири секунди преди сирената. Асен Великов вкара един наказателен удар, пропусна втория, а Левски опита игра за борба и кош, но не успя да реализира замисъла.

По петима играчи от двата отбора записаха двуцифрен точков актив. За Рилецо Травис Питърсън вкара 18 точки и овладя девет борби. Резервата Левен Белберов добави 13 точки, а Иван Лилов – 12. С по 11 за успеха се отчетоха Бранко Миркович и Драгослав Папич.

С 18 точки за Левски завърши топреализаторът Маркъс Хол, който не тренира в последните дни заради простудно заболяване. Силен мач направи и Станислав Славейков, започнал изненадващо на пейката. Той вкара 15 точки и овладя пет борби. С дабъл-дабъл се отчете капитанът Стефан Георгиев – 13 точки и 10 борби, а със същите точки се записаха още Асен Великов и Дуейн Мортън.

Програма за 11-ти кръг на 20-ти декември:

от 17.00 часа: Евроинс Черно море - Левски

от 17.30 часа: ЦСКА - Рилски спортист

от 18.00 часа: Лукойл Академик - Ямбол

от 18.00 часа: БК Сливен - Спартак Плевен