Резонни победи постигнаха Рилски спортист и Евроинс Черно море в срещите си от 20-я кръг на Националната баскетболна лига. След различните емоции през седмицата в Балканската лига, и двата състава показаха, че могат да ги оставят зад гърба си и да се концентрират във вътрешния шампионат.

Успехът на Рилецо над Черноморец с 87:72 бе важен, за да вдигне малко момчетата на Александър Тодоров, след отпадането от Балканската лига в четвъртък. Победата бе и подарък за президента на клуба Петър Георгиев, който празнува рождения си ден.

След като изиграха четири три тежки мача с Левски в рамките на една седмица, днес самоковци трябваше да напрегнат последни сили, за да надделеят. Много силно стартира мача Симеон Найденов, а през второто полувреме избухна Богдан Боев. Първият наниза 22 точки за Рилецо, а Боев бе най-резултатен с неговите 29. Двамата заедно отбелязаха общо 11 тройки от 17 опита. В сравнение, целият тим на Черноморец вкара една-единствена тройка от девет шута.

Плеймейкърът на бургазлии Пламен Алексиев не доигра пореден мач, като напусна след 21 минути на паркета за пет лични нарушения. На ниво за гостите бе Дуейн Мортън, който за 26 минути вкара 19 и овладя 11 борби, а Асен Саралийски отбеляза 11 точки и хвана седем отскочили топки. С дабъл-дабъл за Рилецо пък завърши Травис Питърсън – 15 точки и 11 борби.

Във Варна домакините от Черно море, носени на вълните на радостта от класирането за Финалната четворка в Балканската лига, по инерция се справиха със Спартак Плевен с 81:68. Двубоят бе много равностоен чак до последната четвърт, в която обаче „моряците” се наложиха с двуцифрена разлика и логично спечелиха.

Черно море тотално надви Спартак в подкошието, като баскетболистите на Даниел Димитров уловиха цели 42 отскочили топки. В основен принос за това бяха доскорошната звезда на плевенчани Хрисимир Димитров, както и Гари Уеър. Американецът продължава да прави от силен по-силен мач за варненци, и днес завърши с 22 точки и 10 борби. Хриси Димитров се отчете с 11 точки и 11 борби. За Спартак с двуцифрен актив – по 12 точки – финишираха Веселин Георгиев и Тодор Тодоров.