Град Самоков ще бъде домакин на Финалната четворка на Еврохолд Балканската лига по баскетбол в първия сезон на регионалната надпревара. Събитието ще се проведе на 24 и 25 март в зала „Арена Самоков”, потвърдиха официално от БИБЛ.

Спортният директор на Лигата Шай Щрикс се срещна с основния спонсор и шеф на Еврохолд Асен Христов по-рано днес, като двамата разгледаха възможните варианти и стигнаха до това решение.

„Офертата на българския представител и условията, представени от тяхна страна най-много отговарят на такова добро състезание, каквото е безспорно Еврохолд Балканската лига. Така бе потвърдено, че Самоков ще бъде домакин на Файнъл Фор-а на тазгодишното издание. За последната фаза на състезанието останаха четири отбора, а между тях два македонски - Фени Индустри и Фершпед Работнички, един сръбски – Мега Хипо Лизинг и един български – Рилски спортист”, пише в съобщението на шефовете на Балканската баскетболна лига.

„Арена Самоков” има 2500 седящи места и е най-модерната за баскетбол зала в България. С допълнителни приспособления местата може да станат до 3000 зрители по време на баскетболни мачове. Основното поле отговаря на всички изисквания на ФИБА за провеждане на състезания от най-висок ранг. За строежа на съоръжението са инвестирани над 8 милиона евро. Залата може да се използва за развитието на над 25 вида спорт. „Арена Самоков” бе открита през март 2008 лично от президента на България Георги Първанов по време на българския HDI Мач на звездите. Залата в Самоков притежава едно от най-модерните електронни съоръжения в нашите баскетболни зали. Електронното табло е с всички нужни функции за провеждането на баскетболни мачове, като зрителите са максимално улеснени да следят всички показатели на играчите по време на срещите.

В първия ден от Финалната четворка на БИБЛ ще се играят двата полуфинала, а именно Фени Индустри срещу Фершпред Работнички и домакинът Рилски спортист срещу Мега Хипо Лизинг. Във втория ден победените отбори ще играят в мач за 3-4 място, докато победителите ще спорят веднага след тях за званието шампион на Еврохолд Балканска лига за сезон 2008/09 година. Следващата седмица ръководството на Лигата ще анонсира повече детайли около самото състезание, както и кои специални гости ще присъстват на него.