Мъжкият национален отбор на България победи със 102:57 (30:19, 53:33, 78:39) Румъния в приятелска среща, играна в зала Универсиада в София, като домакините дръпнаха от самото начало и методически увеличаваха преднината си.

Селекционерът ни Пини Гершон изпробва всичките си налични играчи, като на полето най-дълго се задържа Деян Иванов – 35 минути.

Третата част бе прекъсната за малко, след един умишлен фаул срещу Деян Иванов. Тогава хора от двата лагера нахлуха на терена, но спортно-техническите ръководства съумяха да успокоят обстановката.

Над всички бе американският плеймейкър Ибрахим Джабер, който вкара 21 точки и открадна пет топки, а Иванов записа дабъл-дабъл – 17 точки и 12 борби. По десет и повече точки нанизаха Филип Виденов, Божидар Аврамов и Йордан Бозов.

За гостите от Румъния най-много вкара резервата Андрей Мандаке – 12, Левенте Сиярто добави 11, а Дан Палтинишан овладя 11 борби и наниза седем точки.

За тима на България, който ще играе в европейските квалификации от 20 август до 20 септември срещу Унгария, Финландия, Италия и Сърбия, участие не взе Калоян Иванов, който е с контузия в петата.

На трибуните в зала Универсиада бе президентът на Арис Янис Дамянидис, който изгледа с интерес двубоя. Припомняме, че преди месец гръцкият гранд отправи оферта на национала Николай Върбанов, но тя бе отхвърлена.