Първият отпаднал от национални ни тим по баскетбол е Веселин Филчев. Центърът, който играе в колежанското първенство в САЩ, изостава с подготовката в сравнение със съотборниците си и треньорският щаб е преценил, че на този етап не е готов за представителния ни състав. Селекционерът Росен Барчовски изрази задоволството си от първия етап на подготовката за евроквалификациите в Правец. Барчовски се изказа доста положително за американския гард Ърл Калоуей. От утре тренировките на баскетболистите ни продължават в София, а в петък е първата контрола срещу Румъния от 18 часа в зала „Универсиада”.

„Мога да кажа, че съм доволен и изпълнихме това, което планирахме. Направихме днес последна проверка, един тест – дълго пробягване и според треньора по физическа подготовка състоянието на почти всички играчи е добро. В това отношение съм доволен. Разбира се, имаше някои играчи, които започнаха по-късно и те имат още малко да догонват останалите, но има време. Филип Виденов е в много добро състояние. Той завърши много късно шампионата в Сърбия. Нямаше даже много време да почине. Стефан Георгиев почива малко по-дълго. На него ще му е необходимо повечко време, но и двамата направиха днес добре изследването. Същото е положението и при Деян Иванов, понеже има една отшумяваща контузия в рамото. Не е сериозна, но му пречи да тренира на 100% и при него е необходимо малко повече време. Иначе всички останали смятам, че са добре”, коментира Росен Барчовски пред Гонг.

„Веско Филчев за съжаление няма да продължи от утре подготовката в София по няколко причини. Първата е, че дойде с доста наднормено тегло и това му пречеше да тренира наравно с другите. Просто има много голяма разлика с останалите. В тези 16 дни успяхме да направим каквото можем и свали килограми, но не е достатъчно. На този етап не е готов. Днес разговарях с него и ще продължи да работи по специална индивидуална програма от треньора по физическа подготовка. Ще бъде готов, ако се случи нещо, да го повикаме веднага. По-важното при него е да изпълнява тази програма, като се върне в Щатите от есента, защото той е част от нашето бъдеще, но на този етап не е готов. Другата причина е, че ние в момента започваме серия от контроли и турнири, и сме непрекъснато във фаза заминаване, връщане, тактическа подготовка и той няма да може да се впише. Пък и бяхме 18 човека без момчетата от 20-годишните и трябва леко да се намали състава, така че той се прибира”, каза още Барчовски.

„За новите попълнения – за Ърл Калоуей, последната година направи много силен сезон в Севиля. Той беше една от основите фигури в състава. Смятам, че е много класен състезател. Ще запазя мнението за себе си, защото е малко по-оптимистично, отколкото искам да говоря, но и като човек, и като играч смятам, че е много голямо попадение. Джаред Хоуман – централен нападател от Маруси със също сполучлив сезон в Евролигата и донякъде в Гърция, накрая не игра достатъчно убедително. Той се включва много добре в подготовката и смятам, че може да помогне. На този етап смятам, че Калоуей малко повече блести, но и Хоуман ще е полезен. По-важното за мен е, че участваха на 100% в подготовката на отбора и се вписаха в колектива. Нормални хора- професионалисти”, допълни Росен Барчовски.

Колкото до старта на проверките националният селекционер заяви: „Не искахме първият ни противник да бъде от отборите в А дивизия, защото след такава подготовка е много трудно да се играе срещу силен противник.”

Въпросът за натурализирания американец Ърл Роуланд остава отворен: „В момента тези разговори се водят във федерацията по баскетбол. Не съм говорил с него. Окончателното решение ще се вземе от ръководството на федерацията.”