Силна игра през първите 20 минути се оказа достатъчна за първия успех на България на Евробаскет 2009 в дивизия А във Франция. Баскетболистите на Георги Младенов победиха Гърция с 65-55 и вече имат актив от 1 победа и 1 загуба. Победа на Латвия над Турция по-късно тази вечер ще гарантира мястото на България и догодина в дивизия А, което на практика бе основната цел на този отбор.

Гърция поведе с 8-3 в началото, но България бързо навакса дефицита и дори в края на първата четвърт водеше с 24-14. Това се случи най-вече благодарение на отличната стрелба в тези минути на Емил Бинев и Венцислав Петков, информира bulgarianbasket.com.

Момчетата на Младенов продължиха в същото темпо и така на почивката вече имаха 20 разлика аванс – 43-23 като в тази четвърт те имаха страхотен процент от тройката. В един момент дори те вкараха четири тройки подред.

Гърците бяха само 8 от 30 в стрелбата си през тези първи две части и изпуснаха 10 от 14 наказателни удари.

Всичко вървеше нормално за нашите, когато в последната част Гърция показа по-точна стрелба, а след тройка на Янис Ангелопулос намалиха до 54-43 точно 6 минути преди края. Но българите показаха завидна концентрация в последните минути и се поздравиха с първа победа в състезанието.

„Ние вкарахме няколко поредни стрелби през първото полувреме, докато гърците нямаха това щастие,” каза Бинев след мача. Той завърши с най-много за нашите баскетболисти – 21 точки, а освен това добави и 7 борби. „Второто полувреме бе много по-трудно, разчитахме много на нападението си, не ни вървеше, но въпреки това победихме.”

Пламен Христов завърши с дабъл дабъл – 16 точки и 10 борби, докато Ангелопулос бе най-резултатен за Гърция с 16 точки.