Академик (Пловдив) записа първа победа от началото на сезона в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ). В среща от петия кръг на шампионата „студентите“ надиграха убедително тима на Шумен с 91:66 (22:18, 19:20, 29:17, 21:11) като домакин. Така играчите на старши треньора Йордан Янков спечелиха първия си двубой в Пловдив през кампанията след четири поредни поражения като гост в първите четири кръга и вече са с баланс 1-4, колкото е и активът на Шумен. Двата тима делят седмото място в класирането. 

В зала „Сила“ в двата тима изиграха динамичен и равностоен двубой, в който ключова се оказа третата четвърт. В нея четирима играчи на гостите от Шумен натрупаха по четири лични нарушения и бяха извадени от игра. Домакините успяха да се възползват от това и да натрупат аванс, който не изпуснаха до финалната сирена. 

Академик започна по-силно сблъсъка и стартира със серия от 7 безответни точки. Постепенно гостите от Шумен взеха инициативата и изравниха до 15:15. В решителните моменти от първата четвърт обаче „студентите“ бяха по-концентрирани в нападение и затвориха частта с 4 точки аванс при 22:18 след успешна стрелба от тройката на Томислав Минков. 

Играчите на Йордан Янков пренесоха доброто си представяне и в началото на втората четвърт, в средата на която отвориха за първи път двуцифрена преднина при 34:23 след два поредни успешни пробива на Васил Бачев. Баскетболистите на Шумен обаче бързо наваксаха пасива си и след точни далечни стрелби на Майк Адеунми и Константин Паисиев успяха да скъсят изоставането си. Така краят на първото полувреме дойде при само 3 точки преднина за „студентите“ – 41:38. 

Третата четвърт започна равностойно. В средата на частта обаче след серия от нарушения на състезателите на Шумен и успешна стрелба от наказателната линия Академик отново стигна до двуцифрен аванс при 57:47. Четирима играчи на гостите натрупаха по четири лични нарушения и това принуди старши треньорът на гостуващия тим Янко Янков да ги извади от игра. „Студентите“ успяха да се възползват от това и постепенно увеличиха преднината си до 15 точки в края на третата четвърт – 70:55. 

В последната част отборът на Академик продължи да доминира на паркета с ефективно нападение, което позволи на „студентите“ да стигнат до 20 точки преднина 3 минути преди финалната сирена и в крайна сметка да затворят срещата при 91:66.

Най-резултатен за успеха на Академик бе Васил Бачев с 25 точки, а Кръстан Кръстанов записа дабъл-дабъл – 12 точки и 10 борби.

За Шумен най-полезен беше Майк Адеунми с 19 точки, а Адриян Секулов завърши с двойни показатели – 14 точки и 10 борби.

В следващия шести кръг Академик (Пловдив) почива, докато Шумен приема Ямбол.