Проблемите с програмата, трансферите и правилата на игра в първенствата за подрастващи бяха във фокуса на провелото се Общо събрание на Българската федерация по баскетбол.

59 делегата с право на глас, представители на 32 клуба, взеха участие в дискусиите и решенията на върховния орган на управление на Събранието днес в хотел "Рамада" в София. Делегатите приеха Отчета на Управителния съвет за отчетния период от предходното Общо събрание през ноември 2017 г., представен от президента на БФБаскетбол Георги Глушков.

Изслушани бяха отчети и от Генералния мениджър на НБЛ Лилия Борисова, члена на Контролния съвет Стихомир Стоянов и председателя на Съдийската комисия Владимир Цеков. Общото събрание прие финансовия отчет на БФБаскетбол за 2017 г. и утвърди проекта за бюджет за 2019 г. в рамките на 1 865 000 лв.

Очаквано, най-сериозни дискусии възникнаха по точки 5 и 6 от Дневния ред, свързани с обсъждане на проблемите на българския баскетбол и Промените в Системата от показатели за оценка и финансово подпомагане на дейността на БК от ММС. Гласувана и приета бе една промяна в състава на Арбитражната комисия към БФ Баскетбол. Освободен бе членът на комисията Янко Георгиев, а на негово място бе избран Янко Стоянов.

източник: basketball.bg

Общото събрание прие с единодушие на присъстващите на събранието свои членове следните решения:

"ОС възлага на секретариата на БФ Баскетбол:

1. Да се изпрати поименна справка за присъствието на членовете на УС в заседанията, проведени през последните 12 месеца;

2. Да се изготвя календарът за всички първенства не по късно от 30 дни след срока за подаване на заявки;

3. Да се анализират всички ограничения, наложени при провеждането на първенствата до 14 год. като се види опитът на другите европейски държави и тези ограничения евентуално да се намалят; Да се събере писменото мнение на всички клубове по въпроса до края на месец май 2018 г.;

4. Да се събере до края на месец май 2018 г. писменото мнение на всички клубове дали и при какви условия да се провеждат първенства до 10 г.

5. Да се обсъди на треньорското общо събрание проблемът с преминаването на състезатели от клуб без представителен отбор за мъже/жени в друг клуб и подпише първи професионален договор да се дължи ли такса и в какъв размер е резонно. (1 въздържал се)."

Общото Събрание прие предложените промени в Системата от показатели за оценка и финансово подпомагане на дейността на БК от ММС. (32гл. за, 7 против, 2 въздържал се).