България дебютира с победа в контролните мачове от подготовката за евроквалификациите, след като надви Швеция с 79:62 в Правец.

Националният селекционер Тити Папазов пък бе поздравен лично от президента на България Георги Първанов преди контролата по повод 40-ия му рожден ден.

Баскетболистите контролираха сблъсъка с шведите през целия мач и на почивката водеха с 46:29. Разликата дори достигна 20 точки в полза на българите.

Папазов бе разделил играчите си на два почти равностойни състава и днес използва 9 състезатели. Данчо Бозов бе най-резултатен с 14 точки, а по 13 вкараха Деян Иванов и Веско Веселинов. Представилият се чудесно плеймейкър Асен Великов пък завърши с 12 точки. Националите ни се опитваха да играят бързо и с много пасове и заслужиха поздравленията на треньорския щаб.

Утре предстои и втора проверка срещу същия съперник отново в спортния комплекс в Правец.

В залата бе и контузеният Филип Виденов, който дойде да подкрепи съотборниците си, дори и накуцвайки с патерици.

„Доволен съм. Играчите бяха мотивирани и показаха желание. Преди мача им казах, че след отпадането на Филип те трябва да дадат още повече от себе си”, заяви старши треньорът на българите.

С травма в лагера на националния е и младият център Ники Върбанов. Играчът на Левски се възстановява по специална програма, изготвена от д-р Мишо Илиев

Тити Папазов има обещание от американския плеймейкър Родерик Блекни да пристигне в София следващата седмица.